Savjeti za kupca posude obložene keramikom

Ove su tave nedavno predstavljene kao alternativa lijevanom željezu i teflonu. Koje su njihove prednosti i kako napraviti pravi izbor? Proučavamo kriterije kvalitete i druge nijanse.

Značajke keramičkog premaza

Ekološka prihvatljivost. Keramički premaz izrađen je od prirodnih materijala– vode, kamena i pijeska. Ne emitira štetne tvari, čak ni pri vrlo jakom zagrijavanju. Sada se raspravlja o sigurnosti tradicionalnih neljepljivih premaza. Neki stručnjaci tvrde da mogu ispuštati otrovne tvari kada se jako zagriju.

Ne boji se ogrebotina. Za razliku od neljepljivog premaza, keramika nije toliko osjetljiva na metalne predmete. U svakom slučaju, ako provučete nož preko njega ili ga nekoliko puta zabodete vilicom, neće se dogoditi ništa loše. Korištenje drvene ili plastične lopatice, iako je poželjno, nije potrebno.

Na fotografiji: Vatrootporna ploča za pečenje Ama od Ama

Zdrava prehrana. Keramički premaz omogućuje vam kuhanje s minimalnom količinom ulja ili čak bez njega. Tek prije prve upotrebe trebate kalcinirati tavu kapanjem malo masti na nju– a to će, prema proizvođačima, biti dovoljno dugo. Hrana ne gori, a tavu je lako očistiti nakon kuhanja. Stoga se preporučuje kupnja keramičke posude prije svega onima koji se pridržavaju prehrambenih principa u hrani.

Raznolikost boja. Ovo je još jedna razlika između keramičkih posuda i običnih s neprianjajućim premazom. Iznutra su najčešće bijele, izvana– svih duginih boja.
Prijetnja mikropukotina. To je pošast keramičkih premaza. Nastaju naglim padom temperature– vrijedno je prskati nešto hladno na vruću tavu, a prve mikropukotine neće vas čekati. Isto se događa ako tavu izvadite iz hladnjaka i stavite na vatru. Ne pažljiva uporaba uvelike smanjuje vijek trajanja takvih tava. Nakon uništenja premaza, hrana na njima odmah počinje gorjeti.
Može se pregrijati. Keramički premaz se ne boji žarne niti. Može izdržati temperature do 450 stupnjeva C. Na njemu možete kalcinirati sjemenke ili orašaste plodove bez straha da će crni dim pasti.

Najbolje je ne uzimati žigosani aluminij

Keramika na bazi lijevanja trajnija je. U prosjeku, keramički premaz na tavi od lijevanog aluminija traje šest mjeseci duže nego na tavi od žigosanog metala. Tanji je i brže se zagrijava, što dovodi do promjena temperature i brzog gubitka neljepljivih svojstava.
Ni Kovani Aluminij nije loš. To je alternativa jeftinom i tankom žigosanju. Proizvodi od kovanog aluminija malo su inferiorni u kvaliteti lijevanih posuda, a zidovi su im nešto tanji. Ali oni su znatno jeftiniji.

Obratite pažnju na debljinu dna

Najmanje 4-5 mm. Keramički premaz na tavi s tankim dnom neće dugo trajati. Što je dno deblje, tava se ravnomjernije zagrijava. Od toga se hrana bolje zagrijava, a keramički premaz manje pati.

Istražite marku premaza

Postoji niz patentiranih keramičkih spojeva. Na primjer: Greblon Ceram, Ecolon, Thermolon Rocks, ILAG Ceralon, Whitford Fusion. U proizvodnji posuđa koriste ih različite tvrtke, uključujući ruske i ukrajinske. Veliki proizvođači imaju vlastite dizajne. Ako na pakiranju postoji patentirani naziv premaza, veća je vjerojatnost da će trajati duže od bezimenog.

Raspon cijena

1000 do 2500 za lijevani aluminij. Cijena u ovom slučaju ovisi o mjestu proizvodnje: ruske i ukrajinske tave koštaju manje.
Od 7000 za premium. Toliko koštaju tave poznatih njemačkih i francuskih proizvođača koji imaju vlastiti tehnološki razvoj. Na Primjer, Oceani.A. Internet čini svoje posude od troslojne legure– od nehrđajućeg čelika i aluminija. Na tavama od AZ i AZ– također kućište od čelika i dno za distribuciju topline.

Kako produžiti životni vijek?

Izbjegavajte ekstremne temperature. Na primjer, prije nego što operete rešetku, ostavite je da se ohladi. Pokušajte ne sipati hladni umak na jako zagrijanu površinu, Nemojte na njega stavljati smrznute knedle, ribu ili mješavine povrća. Iz istog razloga nemojte čuvati tavu s hranom u hladnjaku.
Izbjegavajte jake udarce. Keramički premaz, posebno na tankoj podlozi tipa utisnutog aluminija, može se lako odlomiti.

Ako je hrana počela gorjeti

Dakle, premaz se srušio. Jao, vijek trajanja keramičkih tava u svakom je slučaju kraći od skupih tava s visokokvalitetnim neljepljivim premazom. Prije ili kasnije keramika ne uspije. Možete kuhati u takvoj tavi, ona je i dalje bezopasna, ali na nju ćete morati sipati puno više ulja.


Čitaj više  Stolnjaci i salvete
Ocijenite članak
( Još nema procjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: