Marco Romanelli i Marta Laudani o nijansama talijanskog dizajna

Što je "mediteranski minimalizam"? U kojem smjeru ide dizajn? Kako razumjeti takozvanu "filozofiju novog života"? Razgovarali smo s dizajnerima Marcom Romanellijem i Martom Laudani na izložbi Aisine.Milano 2016.

O profesiji dizajnera. U vrijeme naše mladosti bilo je nemoguće naučiti biti dizajner, samo arhitekt. Od sredine 70-ih Italija se već smatrala"domovinom" dizajn, ali dizajnerski fakultet na talijanskim sveučilištima nije postojao. Stoga smo išli studirati arhitekturu, zbog čega uopće ne žalimo, naprotiv, vjerujemo da nam je upravo obuka na Arhitektonskom fakultetu pomogla da shvatimo što je prostor.

Na slici: tepih od interneta iz Interneta.

O utjecaju talijanskog podrijetla na dizajn. Čini nam se da nam talijansko podrijetlo omogućuje stvaranje atmosfere, a ne samo predmet dizajna. Na kraju, upravo je atmosfera kojom je projekt obdaren odlučujući faktor uspjeha.

O "mediteranskom minimalizmu". Smatramo se "mediteranskim minimalistima". Ova nam se definicija rodila kao rezultat spoznaje da u nama postoje dvije duše. Jedna duša je Sjeverna, stroža, orijentirana na detalje, a druga duša je Južna– strastveni i dramatični. Ova mješavina omogućuje nam rad sa sjenama i svjetlom s jednakim uspjehom.

O smjeru razvoja dizajna. Prije svega, želimo se usredotočiti na činjenicu da su dizajn interijera i dizajn namještaja usko povezani, međusobno ovisni. Osobno, prilikom dizajniranja naših predmeta, u mašti držimo sliku prostora u koji će biti upisani gotovi predmeti. Ovim pristupom ispada stvoriti karakterističnije, emotivnije stvari. Prema našem mišljenju, u bliskoj budućnosti trend će biti dramatični interijeri, ispunjeni jakim, tamnim bojama i predmetima, ponekad međusobno disonantni. Vrlo je teško stvoriti nešto slično: postupak zahtijeva od dizajnera maksimalnu koncentraciju i stalnu kontrolu, što se ne može reći o već utvrđenim trendovima interijera.

O projektu stvorenom za. Milano. Na ovogodišnjem Sajmu.Ne ograničavamo se samo na prikazivanje pojedinačnih noviteta. Naš projekt. Internet & # 40;"sobe. Druga filozofija stanovanja" ), koji se održava u sklopu međunarodne izložbe trijenale– ovo je cijela soba u kojoj su izložena tri prototipa namještaja odjednom. Kao dio naše izložbe usredotočit ćemo se na umjetničko obrtništvo. Konkretno, želio bih spomenuti projekt japanskog dizajnera Kanaamija Tsoujija & # 40; IPO & # 41;, koji je stvorio bakrenu žicu za tvrtku IPO. Na našoj izložbi bit će izložena vaza sa svježim cvijećem, uključujući– jedan cvijet napravljen od ove žice. To je vrlo mali dizajnerski predmet, ali, po našem mišljenju, pun ljepote.

Čitaj više  Novi ultra premium brend

O konceptu "nove filozofije života". U današnjoj, politički tako složenoj stvarnosti, teško je govoriti o"novoj filozofiji". Za nas se ta filozofija sastoji u prepoznavanju visoke vrijednosti ljepote, a time i demokracije i slobode. Te vrijednosti moramo naučiti djecu.

O pet omiljenih dizajnerskih predmeta.
Stolica za Internet od Gio Ponti & # 40; Aina & # 41;, Aina 1957: simbol dizajna koji teži svjetlu, ali ne zaboravlja prošlost.
Zdjele asa iz asa-asa, asa 1971: ukrasni predmet stvoren u"ANTIDEKRATIVNOM"ključu.
Pomoćni stolić od Acepa. e P. Asa, asa 1978: primjer kako analiza anonimnog dizajna rađa lijepe nove predmete.
Ogrlica " od Lelle Vignelli & # 40; Odnesi & # 41;, odnesi 1992: dizajn koji dokazuje da se u sferi nakita ne govori sve.
Sustav namještaja od strane Antonia Astori & # 40; asa & # 41;, asa 1972: demonstracija kako se dizajn namještaja pretvara u dizajn interijera.
Ocijenite članak
( Još nema procjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: