Shema boja kuhinje

Koje su boje i njihove kombinacije bolje za kuhinju? Odaberite shemu boja: kontrastnu, monokromatsku ili analognu. I, naravno, proučavamo utjecaj boja na određene "kuhinjske procese".

U kuhinji možete koristiti bilo koju boju. Glavna stvar je da se uspješno uklapaju u unutrašnjost i dobro se kombiniraju jedni s drugima.

Kako rasvjeta ovisi o boji kuhinje? U kuhinji bi rasvjeta prije svega trebala biti funkcionalna, a boja sjaja trebala bi biti svijetlo bijela, što ne narušava boju hrane. Mora biti postavljen tako da na radnoj površini nema sjene ormara i osobe. Ali dodatno svjetlo naglasit će model kuhinje, njezinu boju, teksturu… bijela kuhinja uvijek se dobro slaže sa svijetlim pozadinskim osvjetljenjem u boji. Ako je pozlata prisutna u ukrasu kuhinjskog seta, tada odaberite svjetiljku koja daje žuto svjetlo. Svijetlo žuto osvjetljenje razrjeđuje neutralne nijanse i ističe osvijetljeni predmet. Interijer sa srebrnim dodacima zahtijeva hladnu rasvjetu.

Kako rasvjeta ovisi o boji kuhinje? U kuhinji bi rasvjeta prije svega trebala biti funkcionalna, a boja sjaja trebala bi biti svijetlo bijela, što ne narušava boju hrane. Mora biti postavljen tako da na radnoj površini nema sjene ormara i osobe. Ali dodatno svjetlo naglasit će model kuhinje, njezinu boju, teksturu… bijela kuhinja uvijek se dobro slaže sa svijetlim pozadinskim osvjetljenjem u boji. Ako je pozlata prisutna u ukrasu kuhinjskog seta, tada odaberite svjetiljku koja daje žuto svjetlo. Svijetlo žuto osvjetljenje razrjeđuje neutralne nijanse i ističe osvijetljeni predmet. Interijer sa srebrnim dodacima zahtijeva hladnu rasvjetu.

Sakrij

«Ispravnih" nema cvijeća! Postoji mnoštvo predrasuda o tome koje se boje mogu, a koje ne mogu koristiti u kuhinji. Ali ne postoje univerzalni recepti i ne mogu biti– u kuhinji su prikladne apsolutno sve nijanse. Inače, proizvođači bi već dugo nudili slušalice"odabranih boja", a oni, naprotiv, oslikavaju namještaj u svih 2000 tonova palete na internetu.

Čitaj više  Kako napraviti kuhinju u hodniku?

Potražite poruku. Odaberite Ne boju, već učinak koji se od nje traži. Psihofizički učinak određenih nijansi na ljudsko tijelo znanstveno je dokazan: neki potiču apetit, drugi naprotiv.
Što učiniti ako je potrebna poruka "nevoljena" boja? – Potražite nijanse. Bilo koja boja ima mnogo toplih i hladnih nijansi, među njima će definitivno biti ugodna za vas osobno.

Psihofizika boja u kuhinji

Crvena boja. Ako ste povremeno na dijeti, malo je vjerojatno da će vas grimizni set zadovoljiti. Crvena shema boja kuhinje potiče apetit– dovoljno je prisjetiti se šipaka, malina, brusnica, lubenica ili jagoda i drugih prehrambenih "patogena". Koristite boju kao naglaske i nećete imati problema s prekomjernom težinom.

Grimizna, ružičasta ili bordo-postoji mnogo nijansi crvene.

Žuta boja. Najčešće se koristi kao primarna boja. Udruge s maslacem, suncokretom i divljim cvijećem doista pomažu u poboljšanju probave. Atmosfera sunčanog dana idealna je za prostore u kojima se okupljaju prijatelji i rodbina.

 • Kuhinjski set od 04 iz tvornice od 04
 • Kuhinja od 1 iz Tvornice
 • Kuhinja je iz tvornice
 • Kuhinja je iz Tvornice

Kuhinjski set od 04 iz tvornice od 04.

Narančasta boja. Nijansa mandarine i marelice, rakije i papaje nesumnjivo potiče apetit. Nemojte se zanositi previše svijetlim zidovima i namještajem: za"velike" površine odaberite manje intenzivne nijanse. I razveselite se"sočnim" dodaci u narančastoj boji.

Sve nijanse narančaste boje izgledaju spektakularno i podižu raspoloženje.

Zelena boja. Dokazano je da se u okruženju zelene boje hrana bolje apsorbira, uzbuđeni um se smiruje, krvni tlak se smanjuje. Slobodno kupite zelenu kuhinju, pločice za backsplash ili odaberite ovu boju za zidove.

Na slici: Kuhinja Amapa iz Tvornice Amapa.

Plava boja. Tvrdnja da potiskuje apetit svima je poznata. Ali da je to doista tako, ljudi nisu ukrašavali posuđe kobaltnim uzorcima, ne bi bilo plavog porculana, keramike iz Gzhela. Druga stvar– plavo svjetlo koje iskrivljuje boju proizvoda. Malo je vjerojatno da ćete htjeti nešto uzeti s police hladnjaka, gdje je sve osvijetljeno plavim tonovima. Stvar je u refleksima! Stoga, ako odaberete plave zidove i pročelja kuhinje, morate imati na umu ovaj efekt"mrtve blijedosti" hrana. Dok je plava shema boja u kuhinji sasvim prikladna.

Čitaj više  Interijer kuhinje u engleskom stilu

Plava nije uvijek mračna. To je boja vedrog neba, boja morske vode… Samo trebate odabrati pravu nijansu.

Bijela boja. Zaslužan je i za pozitivne učinke na apetit. Međutim, zasljepljujuća bijela boja brzo se umara, a u našoj daleko od sunčane klime izgleda sivo. Zato odabiru bijele kuhinje treba pristupiti pažljivo– poželjne su sjajne fronte ormara koje mogu odražavati druge nijanse.

 • Kuhinja od tvornice do tvornice, dizajn is+is
 • Kuhinja je iz tvornice
 • Kuhinja amaini1 iz tvornice amain
 • Kuhinja od tvornice do tvornice, dizajn do dizajna

Kuhinja AMAP iz Tvornice AMAP, dizajn AMAP+AMAP.

Crna boja. Vjeruje se da u kuhinji potiče koncentraciju i ne dopušta da vas ometaju sitnice tijekom kuhanja. Ali morate ga koristiti umjereno– važno je ne pretjerivati.

Drveni crni ili antracitni namještaj najbolje je koristiti u kontrastnoj shemi boja. Poželjni su bijeli countertop i svijetle fasade kućanskih aparata.

Kombinacija boja u unutrašnjosti kuhinje

Shema boja kuhinje– to je uvijek kombinacija mnogih nijansi & # 40; kuhinjski set, zidovi, Tekstil & # 41;. Stoga, nakon što odredite osnovni ton, trebao bi stvoriti skladno okruženje. Drugim riječima, razmislite o kombinaciji boja.

 • Kontrastna shema koristi nijanse suprotne u spektru boja: Jedna dominira, a druga pojačava učinak. Ovisno o intenzitetu glavne nijanse i dubini kontrasta, stvara se mirna ili aktivna kombinacija. Na primjer, crvene ruže na zelenoj pozadini percipiraju se drugačije od rijetkih zelenih mrlja na grimiznom polju.

Kontrastne kombinacije boja u unutrašnjosti kuhinje karakteristične su za moderan stil.

 • Analogni & # 40; povezani ) shema uključuje kombinaciju boja koje se nalaze jedna pored druge u spektru: žuta i zelena, zelena i plava.
 • Monokromatska shema pretpostavlja jednu osnovnu boju različitog intenziteta: na primjer, nijanse crvene.

Odabirom monokromatske sheme kombiniranja boja ne možete pogriješiti. Jedino upozorenje: sve nijanse osnovne boje trebaju biti tople ili hladne.

Shema boja kuhinje: opće preporuke. U malim sobama ne biste trebali koristiti kontrastnu shemu kombinacije boja u unutrašnjosti kuhinje: susjedstvo zasićenih tamnih i vrlo svijetlih boja vizualno smanjuje kuhinju. Suprotno tome, u prostranom interijeru kuhinje prikladna je bilo koja kombinacija boja– i kontrastne i monokromatske sheme.

Čitaj više  Kuhinja u obiteljskoj kući: dizajnerica Irina Djakiv
Ocijenite članak
( Još nema procjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: