Peć-kamin

Što se događa ako kombinirate izvor žive vatre-kamin-i punopravni uređaj za grijanje-peć? Hoće li oni biti ravnopravni partneri unutar kaminske peći ili će doći do sukoba interesa?

Pločice daju peć u ovom uređaju, široki prozor peći omogućuje vam da se kroz staklo divite otvorenom plamenu. Ukupno: pred nama je kapitalna peć-kamin.

U teoriji je kombiniranje kamina i peći apsolutno optimalno. Kamin daje "brzo" toplina, ali dolazi samo dok plamen gori. Peć dugo akumulira toplinu, ali i "daje" tijekom dana. Dakle, kombinacija "dva u jednom" mora osigurati brzo i dugotrajno grijanje.

Tri u jednom. Štednjak-kamin može riješiti tri problema odjednom: zagrijati sobu i kuhati hranu u pećnici i ugoditi očima igrom plamena kroz široki ostakljeni prozor peći. Obično peć odaje toplinu iz zagrijanih zidova, stoga je ne biste trebali instalirati na prolaz & # 40; kao u slučaju primjera na fotografiji & # 41;.

Na slici: model 110.050.505 iz tvornice.

Treba imati na umu da princip rada svakog dizajna ima svoj. Kamin uglavnom provodi grijanje izravnim zračenjem topline iz ložišta. Sukladno tome, potrebna mu je velika komora za gorenje i brzi proces izgaranja u njoj & # 40; za što je potreban intenzivan potisak & # 41;. Peći su tako aktivno gorenje i snažan "kamin" vuča, naprotiv, nije potrebna, inače će sva toplina"odletjeti u cijev" u pravom smislu te riječi. Raspored dimnjaka također se razlikuje: kod kamina je ravan, a kod klasične peći– višedijelni. Stoga nije dovoljno samo ugraditi kamin u peć: potrebna je jedinica jedinstvenog dizajna.

Čitaj više  Dizajn štednjaka

Peć-kamin od opeke

Najkompleksniji uređaj ima kapitalnu peć-kamin. Sastoji se od opeke, zbog čega ima veliku težinu i veličinu i zahtijeva poseban temelj. Peć-kamin od opeke ugrađen je u zidove na takav način da zagrijava nekoliko prostorija. U isto vrijeme, ložišta kamina i peći su odvojena i izlaze u različite prostorije.

Takav kapitalni dizajn omogućuje vam dovođenje drugog prozora peći u susjednu sobu i divljenje plamenu u dvije sobe odjednom & # 40; po analogiji s dvostranim kaminom & # 41;.

Zapravo su to dva samostalna uređaja sa zajedničkim dimnjakom. Nedostatak kapitalne peći za kamin nisu samo njegove dimenzije i popratni problemi s ugradnjom itd. Činjenica je da se dijelovi kamina i peći ne mogu istovremeno zapaliti, inače će propuh biti poremećen, a dim će ući u sobu. Istodobno, peć-kamin od opeke ima dobre karakteristike grijanja: može zagrijati dvokatnicu. Ova je opcija posebno dobra za vikendicu, gdje peć-kamin djeluje kao alternativa kotlu & # 40; Na primjer, ako plin nije isporučen & # 41;.

Lijevano željezo & # 40; gotov & # 41; peć-kamin

Ponekad se naziva monoblok, to je hibrid peći i gotovog kamina. Ovi modeli imaju jedno ložište veće & # 40; od peći & # 41; veličine, koja je opremljena obveznim vratima & # 40; što nije uvijek tipično za kamine & # 41;. Dakle, ovaj se dizajn izvana razlikuje od peći samo ložištem s velikim staklenim vratima, a po unutarnjoj strukturi blizu je kamina.

Veliki prozor peći sa staklom prepoznatljivo je obilježje kaminske peći.

U metalnoj peći dimnjak ima nekoliko zavoja, prolazeći kroz koje vrući plinovi odaju toplinu, dok je u kaminskoj peći dimnjak ravan. To dovodi do naglog smanjenja učinkovitosti. Proizvođači su pokušali ispraviti ovaj nedostatak kompenzirajući izravno toplinsko zračenje konvekcijom: oko peći je ugrađeno kućište, unutar kojeg se pokreće zrak. Također, peći od lijevanog željeza-kamini mogu funkcionirati u načinu sporog Gorenje. Svaka tvrtka ima svoj sustav, ali opće načelo je slično – dovod zraka je ograničen. U ovom načinu rada jedna oznaka drva za ogrjev dovoljna je za 5-8 sati, međutim, nećete se diviti igri plamena, jer trupci radije ne gore, već tinjaju.

Čitaj više  13 savjeta za kupca električne peći za kupanje

Gdje je peć? Ovisno o mjestu ugradnje peći-kamini & # 40; poput kamina & # 41; podijeljeni su u tri skupine-frontalni & # 40; zidni & # 41;, kutni i otočni & #40; slobodno stojeće peći ). Izbor jedne ili druge sorte u određenoj mjeri utječe na oblik i vanjski dizajn modela. Na primjer, kutna konstrukcija ne mora biti okrenuta sa strane skupim materijalima. A otočna peć & # 40; kao na fotografiji & # 41; malo se razlikuje po izgledu od sličnog kamina otočnog tipa.

Na slici: model Amapa iz Tvornice Amapa.

Tradicionalno, peći za kamine izrađene su od metala & # 40; lijevano željezo, čelik & # 41;— kada se koriste druge legure, prijenos topline naglo opada. Ograničeni izbor materijala, međutim, ne ograničava dizajnersku maštu. Postoje retro modeli i proizvodi u modernom stilu, mnoge tvrtke nude kupcu da sam odabere boju i dizajn vanjskih elemenata: vrata peći, dimnjak, vanjsko kućište. To vam omogućuje da strukturi date osobnost.

Ako je štednjak instaliran u niši, onda je ( poput kamina & # 41; ponekad ukrašen ukrasnim portalom.

  • Na slici: model 100 iz Tvornice 100
  • Na slici: model asa 3 asa 2 iz tvornice asa
  • Na slici: model AMAPA20 AMAPAINA iz tvornice amapaina
  • Na slici: model ama 3 Ama iz tvornice Amapa

Na slici: Model 100 iz Tvornice.

Gotove peći-kamini imaju niz prednosti. Jednostavni su za ugradnju, zauzimaju malo prostora, ne zahtijevaju izgradnju temelja, počinju brzo ( 10-15 minuta nakon paljenja & # 41; stvaraju toplinu i sposobni su je održavati. No, za razliku od kapitalnih modela, ne mogu zagrijati nekoliko prostorija. Stoga je najoptimalnije područje njihove primjene– to su seoske kuće u koje dolaze vikendom.Ocijenite članak
( Još nema procjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: