Pet pitanja o odabiru kamina

Kamin u stanu i kamin u seoskoj kući različiti su uređaji. Koji kamin će vam odgovarati? Kako ga "uklopiti" u unutrašnjost i osigurati njegov siguran rad?

Postoje li ograničenja za upotrebu kamina?

U privatnoj kući– ne. Ovdje možete sigurno instalirati tradicionalni kamin na drva. Glavna stvar je da se tijekom instalacije provode opći građevinski i protupožarni standardi, pa je bolje povjeriti ga profesionalcima.

U gradskom stanu– jesti. Ovdje je moguć samo električni ili bio kamin & # 40; za kamin na drva ili plin potreban je dimnjak, ali malo je vjerojatno da će se koordinirati njegova izgradnja & # 41;. Ali morate razumjeti: električni kamin je još uvijek više dekorativni dizajn nego uređaj za grijanje. Bio kamin radi na prirodnom biljnom gorivu, a plamen mu je prilično vruć. Stoga u blizini ne smije biti zapaljivih materijala. Visokokvalitetno biogorivo je prilično skupo: oko 250 kuna po 1 litri– to će trajati 3 sata. A jeftino daje neugodan miris.

Gdje smjestiti?

Kamin– kompozicijski centar interijera. U isto vrijeme, trebao bi biti blizu dimnjaka, a onaj zauzvrat, blizu grebena krova. Ako se ovo pravilo uzme u obzir, postoje razne mogućnosti za postavljanje kamina u prostor sobe. Radi lakšeg korištenja moguće je i podešavanje položaja kamina okomito: postolja, postolja, noge promjenjive visine. Postoje viseći kamini.

Kamina250 ama iz tvornice Amapa& Co. Zidni kamin. Prednost takvog kamina je u tome što se može instalirati u gotovu kuću, dimnjak je pričvršćen na Vatrootporni zid. Nedostatak– prevelika površina.
Kaminski Kaminski Kaminski Kaminski Kamin. Ugrađeni. Kompaktniji je, gradi se istovremeno s kućom, a kamin i dimnjak"odvode" u debljini zida.
Kaminski Kaminski Kaminski Kaminski Kamin. Kutni. Funkcionalno i atraktivno rješenje. Kamin takvog kamina orijentiran je duž osi kuta, a dimnjak se nalazi u jednom od zidova.
Kamin 21 / 75. Otok. Nalazi se u središtu sobe na povišenoj platformi. Iznad njega je napravljen sakupljač dima koji ide u dimnjak. Zanimljivo u pogledu dizajna, ali ne baš funkcionalno, osim što zauzima puno prostora.
Racionalno rješenje. Za vikendice je najbolje osigurati kamin s dva ložišta i dimnjake: možete ih grijati odvojeno i istovremeno.

Koji se materijali koriste u uređenju kamina?

Dimnjak. Cigla & # 40; pouzdanost i trajnost, ali istodobno složenost i visoki troškovi zidanja ), keramika ( dobro ako se ispod kamina nalazi temelj ) ili čelik ( jednostavan za ugradnju, ali trajat će samo 10-12 godina ).

Ložište. Lijevano željezo, čelik, opeka. Lijevano željezo– to je klasik. Međutim, stručnjaci kažu da su čelične ili opečne peći prekrivene vatrostalnim & # 40; šamot ili vermikulit & # 41;, imaju povećanu čvrstoću i trajat će ne manje od lijevanog željeza.

Obloga. Pri odabiru materijala potrebno je poći od načina na koji se toplina širi iz određene peći. Uostalom, čak i mramor i granit ne mogu dugo izdržati izravnu izloženost visokim temperaturama. S druge strane, ako je toplinska izolacija peći izrađena učinkovito, raspon materijala za oblaganje se širi. Najčešće se za kamine koristi kamen: granit, mramor & # 40; najšire mogućnosti u pogledu obrade & # 41;, skupi oniks ili pristupačni vapnenac. Kamini u modernom stilu završeni su betonom ili metalom; u tradicionalnim interijerima koriste se pločice koje su u modi, a u posljednje vrijeme koriste se čak i suhozid i drvo sa zaštitnim premazima. U svakom slučaju, dizajner bi trebao potražiti savjet od dizajnera kamina.

Kako upravljati kaminom?

Prema uputama. Ne možete grijati kamin dulje od vremena navedenog u tehničkom listu, sagorijevati neprikladno gorivo u peći ili sušiti mokre stvari na kaminu & # 40; ! & # 41; kamin na drva treba grijati samo dobro osušenim drvom od tvrdog drveta, ali ne i četinjača, a još više ne fragmentima iverice. Dva puta godišnje– nakon završetka sezone grijanja i prije početka– potrebno je pregledati i očistiti dimnjak.

Čitaj više  Od kojih su materijala izrađene peći?
Ocijenite članak
( Još nema procjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: