Konvekcijski kamin

Kako su se pojavili kamini s konvekcijom i koja je njihova razlika od konvencionalnih modela?

Da biste zagrijali sobu ove veličine, kamin jednostavno neće biti dovoljan. Potrebno je voditi brigu o peći s konvekcijskim sustavom.

Što je konvekcija?

Cirkulacija zraka. Konvekcija je vrsta prijenosa topline u kojoj se toplina prenosi miješanjem velikih količina tvari. Taj se proces opaža u tekućinama i plinovima. Peći za grijanje— to su konvekcijske peći. Unutar jedinice nalazi se kanal koji omogućuje izmjenu zraka. Kroz donji otvor ulazi hladan zrak, zagrijava se od zidova i pod utjecajem potiska juri u gornji otvor. Topli tok ulazi u prostoriju i zagrijava zrak u njoj.

Shematski prikaz kako se odvija proces konvekcije između zidova umetka za kamin.

Prve konvekcijske pećnice

Prije Krista. Konvekcijske peći pojavile su se u starom Rimu. U Rusiji su grijali komore Moskovskog Kremlja. Poznati arhitekt N.A. Lvov je opisao peći za grijanje u svojoj knjizi "Ruska pirostatika". Vjerovao je da će proizvodi donijeti mnoge kori ti, t.k. konvektivni prijenos topline ne daje stagnaciju zraka, tako da se soba ravnomjerno zagrijava. Zašto sve peći nisu bile opremljene zračnim šupljinama, ako je konvekcija tako učinkovita? Odgovor je jednotavan: konvekcijka pećnica učinkovita je amo ako talno radi, jer je konvekcijka pećnica učinkovita.e. zidovi su joj uvijek topli. Ako uređaj koristite samo povremeno, konvekcija će samo usporiti proces zagrijavanja.

Konvekcija u kaminima počela se koristiti tek od stoljeća, kada su se pojavile peći s dvostrukim zidovima. Unutarnje pregrade bile u tanke, t.k. nisu bili opterećeni, oko njih su podignuti nosivi zidovi. Kako bi se osigurala izmjena zraka, izvana su napravljene rupe za ulaz i izlaz zraka. Ali zidani kamin s konvekcijom slabo se zagrijavao, kao i zrak koji cirkulira u njemu. Osim toga, smanjena je refleksija topline sa zidova peći. Došlo je do smanjenja učinkovitosti, umjesto očekivanog povećanja. U one dane konvekcija je napuštena, ali u stoljeću u svemiru ponovno su je se sjetili.

Organizacija konvektivnog grijanja

Gotova ložišta ili zasebna oprema? Za konvekciju je idealan kamin s metalnim ložištem, čiji se zidovi zagrijavaju na 300-400 C. Možete pronaći gotove peći s konvekcijom ili opremiti postojeći model konvekcijom.

Topli zrak ne dolazi samo iz peći, već i iz zagrijanog dimnjaka. Da biste omogućili izlaz zraka, ne zaboravite osigurati nekoliko rupa & # 40; za ljepotu su prekriveni ukrasnim zaslonom & # 41;.

Ograničenja: kamin opremljen konvekcijskim sustavom može grijati samo prostorije koje se nalaze na jednom katu ili u susjedstvu. Za normalno funkcioniranje sustava nisu dopušteni zavoji zračnih kanala i vertikalne razlike. Duljina cijevi ne smije prelaziti 2-3 m.

Na slici: model 80 Amapina iz tvrtke amapina.

Gotovi ložišta imaju dvostruke zidove i povezani sustav distribucije topline. Predstavlja zaključke na koje su tijekom instalacije pričvršćene cijevi zračnih kanala. Ovaj sustav omogućuje zagrijanom zraku da teče ne samo u prostoriju u kojoj se uređaj nalazi, već i u susjedne.

Konvekcijska komora može poslužiti kao okvir kamina. Ako ima rebra poput radijatora, to će povećati krutost konstrukcije, kao i područje prijenosa topline.

Primjeri kamina s konvekcijskim sustavom.

  • Model Amapa iz Tvornice Amapa, dizajn Amapa
  • Model Amapa iz tvornice Amapa, dizajn Amapa
  • Model Amapa iz Tvornice Amapa, dizajn Amapa
  • Model Amapa iz Tvornice Amapa, dizajn Amapa

Model Amapa iz Tvornice Amapa, dizajn Amapa.

Toplo-hladno. Kao rezultat modernog razvoja, upravljanje intenzitetom gorenje goriva u peći je jednostavno kao podešavanje glasnoće TV-a. Dovoljno je pritisnuti odgovarajući gumb daljinskog upravljača i povećati temperaturu u sobi za nekoliko stupnjeva.

Na slici: model Amapa iz Tvornice Amapa.

Konvekcijsko grijanje u pravilu provodi prirodna konvekcija, ali ponekad se ugrađuju posebne turbine. U tom slučaju slobodna konvekcija postaje prisilna. Ako se odlučite za"finaliziranje" ložište, tada biste trebali znati: samo kamin s metalnim ložištem može biti opremljen potpunom konvekcijom.

Moguće su, naravno, kompromisne opcije: na primjer, u modelima od opeke, ploča od lijevanog željeza s zračnim kanalom pričvršćena je na stražnji zid peći. Na njega se dovode kanali za ulaz i izlaz zraka. Ova peć također odražava toplinu iz plamena. Osim toga, možete kupiti umetnutu metalnu kutiju za dim. Između njegovih zidova i kućišta provest će se konvekcija.

Mogućnosti kamina s konvekcijom

  • Višestruko povećanje učinkovitosti kamina: 10% u pećima od opeke, do 60 % u zatvorenim metalima, sa sustavom distribucije topline.
  • Ravnomjerno grijanje prostorije.
  • Mogućnost grijanja nekoliko soba odjednom jednim uređajem.
  • Životni vijek metalnih ložišta se povećava, t.k. cirkulacija zraka štiti ih od pregrijavanja.


Ocijenite članak
( Još nema procjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: