Namještaj: materijali za oblaganje

Postoji posebna kategorija materijala za ukrašavanje namještaja — materijali za oblaganje. Oni su u stanju potpuno transformirati izgled predmeta. Što je obloga namještaja i kako se izvodi?

U proizvodnji fasada, proizvođači, zajedno s tradicionalnim završnim obradama, koriste obloge, na primjer, čelične ploče visoke čvrstoće.

Završna obrada radi obloge. Paradoksalno je da mnogi materijali za oblaganje sami trebaju završnu obradu. Na primjer, sloj furnira ili ukrasne folije, koji se nanosi na prednju stranu komode ili vrata ormara, sigurno je prekriven slojem zaštitnog laka. Odnosno, obloga se koristi za stvaranje lijepog "lica", dok je zadatak završne obrade— davanje čvrstoće, trajnosti premazu.

Na slici: model Amapa iz Tvornice Amapa.

Suočavanje se naziva materijalima koji se postavljaju na osnovu predmeta & # 40; takozvani strukturni materijal & # 41;.

Najčešće, obloga je tanki sloj materijala, zalijepljen ili pritisnut na površinu koja treba dekor. Glavna razlika između obloge i završne obrade & # 40; kemijski sastavi, impregnacije, injektiranje & # 41; je da je obloga punopravni materijal— može se podići, smotati, saviti, slomiti. Dok završne obrade, uz rijetke iznimke— to su tekućine, otopine itd.

Svrha

Za dekor. Materijal za oblaganje— nipošto obvezni element namještaja. Možete napraviti predmet od niza vrijednih vrsta drveta i učiniti samo s završnom obradom & # 40; prozirni lak & # 41;. Međutim, obloga ima jednu neporecivu prednost: može se koristiti za stvaranje nekonvencionalnih umjetničkih efekata. Nijedna boja neće zamijeniti ljepotu drvenih vlakana, neće reproducirati"priljeve"-prstenovi na namještaju od furnira. Dekorativni furnir može biti prekriven najneobičnijom površinom: aluminij, iverica ili MDF.

Čitaj više  Snovi u novogodišnjoj noći

Kombinacija različitih opcija furnira daje upečatljiv dekorativni učinak.

Vaš omiljeni materijal za oblaganje? To je furnir. Uz nekonvencionalne materijale, on je "klasik žanra", ali najčešće se koristi za oblaganje fasada & # 40; itd. dijelovi namještaja & # 41;. Najčešće se furnir može vidjeti na glatkim površinama, ali vrijedi ga prenijeti na izrezbarenu fasadu i on će se "igrati" na novi način. Različite varijacije tekstura površina, furnira egzotičnih vrsta drveća, njihova kombinacija s lakom, glazurom ili bojom-stvorit će namještaj sutra.

Vaš omiljeni materijal za oblaganje? To je furnir. Uz nekonvencionalne materijale, on je "klasik žanra", ali najčešće se koristi za oblaganje fasada & # 40; itd. dijelovi namještaja & # 41;. Najčešće se furnir može vidjeti na glatkim površinama, ali vrijedi ga prenijeti na izrezbarenu fasadu i on će se "igrati" na novi način. Različite varijacije tekstura površina, furnira egzotičnih vrsta drveća, njihova kombinacija s lakom, glazurom ili bojom-stvorit će namještaj sutra.

Sakrij

Za uštedu. Isti materijal za oblaganje može se pojaviti u različitim kvalitetama. Na primjer, bijeljeni hrast, obrađen na furniru, toniran je za sve klasične"crvene" pasmine & # 40; orah, trešnja, mahagonij & # 41;, učiniti sivim i crnim poput vengea ili ebanovine. Kupac u kabini odabire siluetu modela koji mu se sviđa i naručuje željenu nijansu furnira.

Obloga čini namještaj pristupačnijim kupcima: sličan predmet izrađen od prirodnog masivnog drveta ebanovine, makasara ili istog bijeljenog hrasta koštao bi puno više.

Vrste okrenutih materijala

Tradicionalni materijali koriste se u masovnoj proizvodnji namještaja; uzimajući u obzir svojstva ovih materijala, Strojevi i alati rade, a tehnologija njihove obrade poznata je velikoj većini proizvođača.:

  • Furnir i njegovi sintetički kolege— laminat & # 40; film ), melamin ( papir & # 41;. Namještaj od furnira vrlo je izdržljiv— ukrašava interijere kuće, ureda, restorana i hotela.
Čitaj više  Alla Shumeiko o antikvitetima

Bijeljeni hrast nevjerojatno se razlikuje od toniranog hrasta. Čini se da je ovaj namještaj izrađen od različitih materijala.

  • Visokotlačna laminirana plastika ( plastika s visokim tlakom & # 41; ovo je jedan od najtrajnijih premaza za radne površine: koriste ga proizvođači uredskog, vrtnog namještaja, rjeđe— tvornice koje proizvode predmete za dom.

Plastika je najčešće obložena uredskim namještajem.

  • Folija. Za ukrašavanje fasada kabinetskog namještaja koriste se i prirodni dragocjeni materijali i legure"imitatori" — mesing umjesto zlata, aluminij umjesto srebra. Često se provodi daljnja dekorativna obrada folije: njezino patiniranje, oksidacija & # 40; hrđanje & # 41;. Isprva su foliju koristili samo proizvođači klasičnog namještaja, kasnije su je usvojili proizvođači modernog kućnog namještaja. Razlikovati tradicionalne i nestandardne materijale za oblaganje.

Pozlaćivanje folijom i njezina imitacija aktivno koriste proizvođači namještaja u bilo kojem stilu.

Nekonvencionalni materijali za oblaganje— to je obično znanje pojedine tvornice, izum dizajnera:

  • Na temelju etničkih materijala. Kokosova ljuska i tkanje furnira od kokosovog drveta, obojeni sedef i školjke.

Šljunak, kokosova ljuska, sedef, trska — koji se materijali ne koriste za oblaganje namještaja!

  • Model Amapa iz Tvornice Amapa, dizajn Amapa
  • Model Amapa iz Tvornice Amapa
  • Model 17-011-1 Amapa iz tvornice Amapa
  • Model Amapa iz Tvornice Amapa, dizajn Amapa

Model Amapa iz Tvornice Amapa, dizajn Amapa.

  • Na temelju prirodnih materijala. Trava, lišće, ljuske jaja utapaju se u još ne očvrsli lak. Drugi najpopularniji materijal— cement. U njega su uronjeni fragmenti porculana ili morski šljunak, čime se postavlja površina radne površine.
  • Od nekarakterističnih materijala. Već nikoga neće iznenaditi blagovaonski stol s pločicama ili pločom od staklenog mozaika. Ali isti mozaik na stolici ne možete naći često. A linoleum u obliku pokrivača stola još je rijedak.

Mozaik može ukrasiti ne samo pod i zidove: u prodaji možete pronaći stol za blagovanje s pločicama, pa čak i komodu od mozaika.

Čitaj više  Trendseteri dizajna interijera

Koža ili Tekstil obično izgledaju na kauču ili fotelji, a na pročelju ormara ili pregradi svlačionice prelaze u kategoriju nekonvencionalnih. Kao i tapete koje kupac šalje u tvornicu, gdje su & # 40; u tvornici & # 41; zalijepite površinu komode ili ormara.

Ne samo sofe i fotelje presvučeni su kožom.

Ocijenite članak
( Još nema procjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: