Povratak kukavice

Donedavno se činilo da su satovi s kukavicom zauvijek stvar prošlosti. I odjednom se ispostavi: danas je takav sat moderan komad namještaja!

Gdje je kukavičje gnijezdo?

U Njemačkoj Crnoj šumi. Tamo je sredinom stoljeća napravljen prvi sat koji govori. Klasična kukavica "u zemlji podrijetla" – ovo nije Koliba, već koliba u jednoj od tri mogućnosti: crna šuma, Švicarska ili Bavarska. Na njega se oslanjaju utezi u obliku smrekovih čunjeva i, naravno, sama mala ptica koja pozdravlja dolazak svakog sata. Njezin "ku-ku" – rezultat rada čitavog niza mijehova i zviždaljki; što su veće veličine, To je i kukanje glasnije. Sukladno tome, kuća je veća, svi ti uređaji moraju negdje stati.

Nastavak priče. S vremenom je jedna kukavica postala oskudna za njemačke majstore, a mehaničke lutke također su se naselile u kućama, igrajući čitave predstave uz glazbu u satima. Tako se u satu pojavio još jedan mehanizam– glazbeni valjak.

Oblik kuće. Postao je raznolikiji: sada, osim tri vrste planinskih kuća i ruske kolibe koja se pojavila davno, dizajn može biti bilo koji, sve do najangardnijeg. Najnevjerojatniji obrisi "kuće" i najhrabrije sheme boja.

Na slici: satni sat iz Tvornice Azipa & azipa.

Prilagođeno vremenu

Materijal. Uglavnom, satovi s kukavicom i dalje zadržavaju svoj tradicionalni izgled. Ali nešto se promijenilo. Tako, na primjer, danas možete kupiti govorni sat izrađen ne samo od drveta, već i od bambusa i plastike & # 40; pozdrav iz Kine & # 41;.

Detalji. Za dobre satove i dalje se izrađuju ručno. Mehanizam je i dalje isti: krzno, valjak, sustav protuutega. Ali pojavila su se neka poboljšanja. Na primjer, sada se kukavica može"isključiti", tako da se ne miješa. Za one koji ne žele svaki dan zatezati utege od lijevanog željeza & # 40; tako se navija sat koji govori, a što su utezi teži, to se rjeđe može učiniti & # 41;, pojavio se sat s rezervom snage od osam dana. I ostalo– sve je na stari način: ptica kuca, a kod kuće postaje neobično ugodno. Kao u djetinjstvu, baka je u posjeti.

Čitaj više  5 pravila za vješanje plakata
Ocijenite članak
( Još nema procjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: