Šivanje posteljine: 5 jednostavnih koraka

Autorska posteljina poseban je razlog za ponos. Čak ga i neiskusni krojač može sašiti. Da bismo vam pomogli, naše detaljne upute i savjeti o nekim tehnološkim procesima.

Odredite veličinu. Prije nego što započnete samostalno šivanje posteljine, morate odlučiti o veličini. Dakle, da biste izračunali dimenzije plahte, izmjerite duljinu i širinu madraca zajedno sa stranama i dodajte 10 centimetara sa svake strane ( ili 20 cm ukupnoj duljini i širini & # 41 ; – ovaj dodatak bit će potreban za izradu kreveta visoke kvalitete. Jastučnicu treba sašiti 2-3 cm više od jastuka, a pokrivač za poplun 3-4 cm veći od pokrivača. Ne zaboravite na dodatke za šavove i kunaove!

Odabir tkanine. Za šivanje posteljine bolje je odabrati prirodne tkanine. Najekonomičnija opcija je pamuk. Posteljina će koštati više, ali spavanje na takvom donjem kunalju bit će ugodnije. Prilikom odabira pamuka i lana imajte na umu da se ove tkanine mogu jako smanjiti – do 10% pri prvom pranju. Najskuplji materijal je svila, teško je šivati i zahtijeva priličnu vještinu, pa je neiskusnim krojačima bolje odlučiti se za manje pretenciozne tkanine. Gustoća tkanine ne smije biti manja od 110g / m. Obratite pažnju na bojanje-posteljina se često pere, tako da boje moraju biti visoke kvalitete, stabilne.

Tkanina za posteljinu treba biti prirodna i ugodna na dodir.

Kroj i završna obrada. Ako kombinirate tkanine, pobrinite se da zajednička nit kombiniranih komada ide u istom smjeru. Bolje je uzeti tkanine istog materijala i kvalitete, a idealno-jednog proizvođača. Inače, nakon pranja, proizvod se može deformirati. Pletenica i drugi dekor također se mogu skupiti ili rastegnuti, pa odaberite završnu obradu koja će se ponašati kao glavna tkanina. Ili operite sve prije rezanja.

Čitaj više  Kako odabrati rolete

Kada kombinirate tkanine, trebate da budu iste kvalitete & # 40; i bolje od jednog proizvođača & # 41;. Zajednička nit kombiniranih komada trebala bi ići u istom smjeru.

Kuhanje stroja. Prije nego što počnete šivati, provjerite napetost niti u šivaćem stroju. Ako je nit preuska, povući će šav, ako je preslab, šav će se raspasti. Napravite preliminarni test: Presavijte 2 komada tkanine od kojih ćete šivati kunalje i položite šav od 25-30 cm. Veličina uzorka prije i nakon šivanja ne smije se razlikovati. Rasklopite prošivene komade, razvucite ih u različitim smjerovima i pažljivo pregledajte šav. Ako je stroj pravilno podešen, tkanje donje i gornje niti bit će jasno u sredini šava, između komada tkanine; čvor neće izaći ni na prednju ni na pogrešnu stranu.

Kvaliteta šavova. Sada možete početi šivati posteljinu. Imajte na umu da otvoreni rezovi šavova nisu tretirani cik-cak ili overlock. kunaovi tkanine trebaju ići u sredinu šava. «Dvostruki inverzni šav" koristi se za spajanje glavnih reznih dijelova & # 40; "prednji" i "straga" dijelovi jastučnice ili pokrivača & # 41;. «Šal" šav, zvani "šav u dvorcu", koristi se ako trebate spojiti dva dijela kroja s jedne strane: na primjer, ako postoji nedostatak širine tkanine ili spoj pratećih Tkanina. Šav "savijanje sa zatvorenim rezom" koristi se za obradu otvorenog kunaa: perimetra plahte, kunaa jastučnice ili pokrivača.

Svi spojevi moraju biti obrađeni posebnim lanenim šavovima, u kojima kunaovi tkanine idu u sredinu šava.

Ocijenite članak
( Još nema procjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: