Parafinske svijeće: kupiti ili napraviti?

Kupite unutarnju svijeću u trgovini? Naručite putem Interneta? Kupite materijale i napravite ih sami? Razmatramo sve mogućnosti.

Svijeća je gorjela… na podu

Postoji takav posao. Unutarnje svijeće razlikuju se od onih koje smo navikli stavljati na stol ili policu u kupaonici, prije svega po veličini, puno su veće. Da bi se u unutrašnjosti izgovorila teška riječ, svijeća bi po svojoj veličini trebala biti usporediva sa svjetiljkom ili vazom. U pravilu se unutarnje svijeće ne pale, jer je njihov glavni zadatak– poslužite kao ukras. Međutim, postoje situacije kada se velika svijeća koja stoji na podu najbolje koristi za namjeravanu svrhu– na primjer, u slučaju improviziranog "piknika" na tepihu.

Za podne svijeće i svijećnjaci koriste posebne&pojačalo; zatvoreno. Zajedno sa svijećom& Prekrasna svjetiljka.

Zabavna Povijest. Dugo je vremena glavni materijal za proizvodnju svijeća bila životinjska mast. Takve su svijeće pušile i ispuštale, blago rečeno, ne baš ugodan miris. 1820. godine u Francuskoj je otkrivena metoda dobivanja stearinske kiseline, to je bila prava revolucija u poslu sa svijećama: stearinske svijeće, za razliku od svojih prethodnika, bile su tvrđe i gorjele su čisto. Ali sirovina za njihovu proizvodnju i dalje je bila životinjska mast.

Tek 1850. godine pojavile su se sirovine dobivene izolacijom prirodnih voštanih tvari iz nafte– parafin, a s njim i parafin– parafinska svijeća, bijela i bez neugodnog mirisa. Čisti parafin se topio na vrlo niskoj temperaturi, da bi se riješio ovaj problem, počela mu se dodavati stearinska kiselina. Prema ovoj formuli, svijeće se izrađuju i danas.

Moderne svijeće, koje se temelje na parafinu s dodatkom stearinske kiseline, izgaraju čisto, t.e ne puši i ne daje neugodan miris prilikom Gorenje.

Kupiti ili napraviti?

Zabavna matematika. Kupite parafinske svijeće za interijer u trgovini– nije tako jednostavna stvar. Većina proizvođača nudi svijeće veličine do 15-20 centimetara. Trebamo divovske svijeće. Štoviše, "veliki" znači stvarno velike, težine do 80 kg! Jedan fitilj za takvu svijeću, naravno, nije dovoljan, u ogromnoj kocki, cilindru ili kugli istovremeno može gorjeti do 20 fitilja. Za strane proizvođače cijena takvih svijeća doseže 300 eura & # 40; t.e. 12 tisuća. kuna & # 41;.

Čitaj više  Božićni vijenac

Velike ukrasne svijeće u obliku svih vrsta figura vrlo će ukrasiti svaki praznik.

Zabavna kemija. Bit će malo skupo? Možda biste trebali pokušati napraviti svijeću vlastitim rukama? Za to je, kako razumijemo, potrebno kupiti parafin za svijeće, stearin kao poboljšivač, fitilj i po želji boje i mirise. Sve se to može kupiti u internetskoj trgovini. Cijene su ugodne: parafin za svijeće u obliku čipsa– 75 kuna za 500 grama. Stearinska kiselina– 150 kuna za 300 grama. Kao dio parafinske svijeće trebao bi činiti 10-20% ukupne težine. Što se tiče težine, trošak proizvoda usporediv je s tvorničkim: otprilike istih 300 kuna za svijeću tešku 500-600 grama. I što veću svijeću želite napraviti, to ćete imati više problema s pronalaženjem odgovarajućeg oblika. Kalupi za male svijeće se prodaju, ali za velike… Naravno, mogu se napraviti i vlastitim rukama– od gipsa, obrezivanje cijevi ili drugih spremnika koji će izdržati temperaturu rastaljenog parafina.


Ocijenite članak
( Još nema procjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: