Akvariji za 15 litara: sorte, izbor, sadržaj, naselje

Akvariji za 15 litara: sorte, izbor, sadržaj, naselje

Ne uvijek u kućnom prostoru možete pronaći mjesto za veliki prostrani akvarij. Danas su takozvani nano-akvariji vrlo popularni, koji su mali spremnici s dekorativnim biljkama i ribom. Slična opcija će biti akvarij od 15 litara. Lako je stvoriti jedinstveni dizajn, dizajn volite i riješiti prostor s malom šarenom ribom.

Formske značajke

Danas možete pronaći akvariju širokog raspona dizajna. Ali najčešće male 15-litrene posude imaju sljedeće oblike.

 • Krug. Izgledaju lijepo u bilo kojem unutrašnjosti, lako se kreću. Ali trebate znati da riba u takvom akvariju zahtijeva veliku količinu kisika, jer kružni kapacitet nema dovoljno područja za pravu prozračivanje. Osim toga, sferični oblici iskrivljuju sliku i svjetlo. Oni su neugodni za ribu.

 • Kvadrat. Obično imaju dimenzije 25x25x24. Takvi akvariji se lako pere iznutra. Ne narušavaju unutarnji svijet stanovnika.

 • Pravokutan. Ovaj obrazac se smatra idealnim za akvarij za 15 litara. Ima dobar pregled i udoban za vodne stanovnike. Ove razmjere su prikladne za čišćenje i druge važne postupke. Širina takvog spremnika treba biti jednaka visini, a duljina je 2 puta širinu.

Nužna oprema

Unatoč malom volumenu, 15-litarski akvarij treba odgovarajuću opremu. Za dobrobit, ribe u malom akvariju, preporuča se instalirati sljedeće uređaje.

 • filtar. Najbolja opcija – pumpa s unutarnjim spužvom. Zabranjeno je isprati pod tekućom vodom kako ne uzrokuje smrt korisnih bakterija. Takav ugrađeni filtar je manje produktivan nego vanjski, ali prilično pogodan za male količine. Možete zadržati ribu i bez filtra, ali onda ćete trebati svakodnevnu njegu i prečerinu zamjenu vode. Kao što znate, često mijenjaju vodu nije vrlo korisno za življenje riba u akvariju.

 • Kompresor. Aeracija je potrebna za bilo koju ribu za normalan život. Uz mali broj riba (1-2 malih pojedinaca) i akvarijskih biljaka ne može koristiti kompresor. Ali u isto vrijeme potrebno je pažljivo pratiti stanje ribe. Ako primijetite da plivaju na površini i imaju dovoljno zraka, ukazuje na nedostatak kisika u akvariju.

 • Grijač. Potrebno je da su ribe koju ste odabrali da se naselili u spremniku za 15 litara su termalne tropske vrste. Grijač može biti potreban zimi za akvarij koji se nalazi u hladnoj sobi.

Biljke i dekor

U malim akvarijima možete uzgojiti patuljak anabias, Echinodorusa patuljaka Amazona, patuljastih kriptozora. Biljke u malom akvariju reguliraju štetne nitrite, nitrate, amonijak. Oni su prirodno mjesto zakloništa ribe. Tlo mora biti čisto i neobojeno. Možete staviti na dno korijena mangrove ili bilo koje od tretiranih kipuće vode i polirati. Na njemu, uz pomoć niti, lako je pričvrstiti grmlje anubiasa i posaditi druge biljke u tlu.

Ali ne preopterećuje mali prostor s krajolikom.

Kako odabrati ribu?

Zapamtite da su mali akvariji prikladni samo za malu mirnu ribu. Manje ribe do 4 cm mogu se držati u akvariju od 10 litara s denzijom slijetanja 1 L po 1). Ne preporučuje se početi u spremniku od 15 litara mača, gurura, Ciklida, Danio, oni su previše aktivni i zahtijevaju više prostora. Za mali akvarij prikladan škampi amano i trešnju. Oni jedu ostatke za hranu, prostor za čišćenje i nisu manje zanimljivi objekti za promatranje od ribe. Najlakše opuštajuće mogućnosti za akvarij za 15 litara bit će sljedeće male ribe.

 • Pelushki. Oni su nepretenciozni, imaju prekrasne obroke peraje i razne svijetle boje. Najbolje je zadržati samo kakvu, jer ga borbe sprječava da se s drugima s drugim pojedincima.

 • Gupp. Ovo su vrlo popularne ribe u pecilijevoj obitelji. Trenutno postoji veliki izbor oblika i slika ovih riba. 2-3 pari su vrlo prikladni za volumen od 15 litara.

 • Neons. Najčešće uzgajaju plavu i crvenu neon. Te mirne aktivne ribe su nevjerojatno atraktivne na račun svjetleće trake, koji prolazi duž tijela. Uz mali paket od 4-5 riba, vrlo lijepo izgledaju na zelenoj pozadini biljaka.

 • Kardinal. Lijepa riba do 4 cm duga. Nepravozan je za sastav vode i njegove temperature. Voli plivati ​​u sredini akvarija.

 • Bakar tetra. Neagresivna riba 4-6 cm duga s prekrasnom crvenkastom bojom. Tetter se može držati u par.

 • Somomik Anzister. Ova mala goveda čisti staklo akvarij od rasta. Držite bolju, koristite filtar i kompresor.

Akvarij za 15 litara – optimalna opcija za ured, vikendice, dječja soba. Savršen je za dar školskog djeteta koji se može samostalno brinuti o ribi i sadržavati čišćenje kapaciteta.

Zatim pogledajte glavnu klasu na lansiranju akvarija za 15 litara.

Ocijenite članak
( Još nema procjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: