Napravite pojačalo za gitaru svjetiljke vlastitim rukama

Napravite pojačalo za gitaru svjetiljke vlastitim rukama

Mnogi glazbenici uživaju za snimanje svojih igara i nastupa na koncertnim prostorima za sušenje zvuka, posebno onih koji igraju glazbene instrumente s relativno slabom i kratkom zvukom. To uključuje sve rijetke iznimke žičaka, posebno električnih gitarista, čiji alati bez pojačala ne mogu se reći, ne reproducirajte nikakav zvuk. U istom položaju nalaze se i glazbenici drugih profila koji sviraju elektronički ili električni glazbeni instrumenti.

Nedovoljno snažan zvuk opaženo je u malim instrumentima vjetra (flauta, dizanje harmonika, džemper i druge cijevi). U velikim koncertnim dvoranama, čak i Bayan i harmonika bit će sačuvani prilično slabi. Naravno, tu je i električar, stvoren ne samo za dodatne efekte, nego i da se natječu s drugim alatima čak i na takvim koncertnim mjestima, kao što su stadioni i polja leta.

Razmotrite u ovom članku Značajke svjetiljke gitare pojačala za dom i njihovu instalaciju na vlastitu.

Osobine

Za gitariste, osobito one koji nastupaju na koncertima ili igraju električnu gitaru, vrlo je važno odabrati dobar pojačalo koje izdaje visokokvalitetne gitare zvukove. Međutim, nisu svi novak glazbenici imaju priliku steći skupu opremu poznatih tvrtki koje se bave oslobađanjem takve audio opreme.

To je odavno poznato Najprirodniji zvuk može proizvesti pojačala za gitaru lampe (combians). Ovaj zvuk ne ide u bilo koju usporedbu s modernim pojačalima na čipovima i tranzistorima – samo svjetiljka može dati zvukove s apsolutno čistim, ujednačenim i šarmantnim slušateljem s basom ili melodijskim visokim frekvencijama. No, cijena čak neprofesionalnih pojačala svjetiljki proizvedenih od strane svjetskih brandova je redoslijed veće od bilo koje vrste kombinirane snage na poluvodičima.

Istina, pojačala svjetiljki imaju neke nedostatke koji su odsutni u analognim uređajima. To uključuje:

 • ŽELJE I BIG MASE IZVRŠENOG PROIZVODA+
 • Nedovoljna pouzdanost svjetiljki u usporedbi s tranzistorima+
 • Snažno zagrijavanje dijelova, koji mogu dovesti do oštećenja električnog lanca i neuspjeha nekih komponenti+
 • Nedostatak rada potrebnih svjetiljki zbog rasprostranjenog širenja elektroničkih uređaja i postupno sklapanja proizvodnje dijelova za zastarjelu audio opremu i opremu.
Čitaj više  Što učiniti ako je niz provalio gitaru?

ali Ove poteškoće ne zaustavljaju glazbenike na putu za dobivanje visokokvalitetnog zvuka svojih gitara. Stoga, često gitaristi pokušavaju pokupiti domaće pojačalo pogodno za dom, a zatim ga skupljaju vlastitim rukama, koji je, nesumnjivo, mnogo jeftiniji od tvorničkog uređaja.

Pronalaženje najbolje opcije za sebe, ona bi trebala biti dobro analizirana njegovom shemom, savjetovanje je li moguće sa stručnjacima, zapiši popis potrebnih dijelova za električni krug pojačala i za svoju bazu (šasija), na kojem je cijeli skup Dijelovi se nalazi i izrađeni su od montažnog lanca između njih.

Alati i materijali

Za domaću obuku o gitarističkoj igri ili zapis pojedinačnih radova vrlo je pogodan za jednostavan pojačalo za gitaru na svjetiljkama i drugim detaljima koji pružaju izlaznu snagu zvuka u rasponu od 1.5-3.0 w. Bit će dovoljno uspješno vježbati tehniku ​​igre, kako bi se napravio kvalitetan zapis o samo isprepletenoj igri ili pjesmama pod vlastitom pratnjom na akustičnu gitaru i, naravno, neznatno djeluju na živce najbližih susjeda. Stoga možete odabrati mogućnost samostalnog pojačala s takvim detaljima za električni krug:

 • LAMP-TRIDE 6N1P (ili njegovi analozi: 6N3P, 6N2P, 6N23P) potrebne za preliminarnu (ulaznu) kaskadu cijele sheme+
 • Svjetiljka 6p14p (pentodod), koji sudjeluje na kraju (izlaz) kaskada sheme+
 • Izlazni audio transformator TWZ-1-1, dizajniran za strujno opterećenje unutar 8 ohma i snagu 3 W (može se zamijeniti s analog iz TWZ-1-9, koji se izračunava samo na teret ne više od 4 Ohms, ili nespecijalizirani TCE tipa transformatori, ali neće biti u stanju kvalitativno potisnuti iskrivljenost zvukova)+
 • 560 ulazni otpor+
 • Otpornik na katodi lampe-trio 0,5 W, na anodu – 0,5-1,0 w+
 • Kondenzator u šant s katodnim otporničkim lampom-triom s maksimalnim kapacitetom i naponom od oko 10 V+
 • Kondenzator na komunikacijskoj liniji između kaskada mora biti napon od 300 V, a varijabilni otpornik na istoj liniji može biti s parametrima od 100 com do 1000 com+
 • Otpornik na katodi panterske svjetiljke mora biti snažniji nego na ulaznoj svjetiljci (red 2 W), s otporom 120 ohma, a šant kondenzator ima manji kapacitet u usporedbi s udarcem u krugu okidača+
 • Zvučnik na 8 ohma.
Čitaj više  Što su bas gitare i kako ih odabrati?

Za platformu možete primijeniti debeli duralusijski list kao materijal, savijati ga u kompaktan oblik, podsjeća na okvir bez dna ili kupite gotov proizvod. Neki korisnici koriste za platformu pod pojačalom. Stari slučaj računala, vrišteći iz njega dio poklopca na željenoj veličini.

Osim toga, materijali će trebati žice za montažu električnog kruga pojačala, kao i kabele i vilicu koja povezuje uređaj na mrežu 220 V. Odmah morate voditi brigu o utičnicama i kabel za povezivanje alata na pojačalo.

Sa alati za montažu, trebali biste pripremiti mrežni opremu i lemljenje, s metalnim hacksawom, električnim vratima sa skupom bušilica za metal, aparat i brusni papir, slavine, vijke i odvijače, materijal za drapiranje za naknadnu obradu gotovog proizvoda, ljepilo , mjerna pravila i markeri za označavanje.

Proizvodna shema

Predložena shema za izradu malog pojačala za gitaru je dvostupanjski sustav u kojem kaskada faznog pretvarača može ući. Njegova je funkcija podijeliti signal na ulazu u pojačalo u dva poluvala, koja su suprotna fazama. Shema faze pretvarača je vrlo jednostavna i daje dobre rezultate za poboljšanje rada pojačala, ali ne i uvijek primjenjivo, posebno za visokokvalitetnu opremu, jer je zvuk vrlo iskrivljen. Ali za pojačala s niskom energijom, ovaj uređaj će definitivno koristan.

Prilikom instaliranja električnog kruga pojačala, stručnjaci savjetuju radni nalog ne iz prve faze (unos), ali od drugog dana.

Prvo sastavite pento dio sheme s transformatorom, zvučnikom, lampom i šant, a zatim spojite transformator i katodni dio kruga na električnu mrežu. Ako je sve u redu, onda u dinamici možete čuti pukotinu ili pozadinu kada dodirnete svjetiljku. Nakon takvog testa možete nastaviti. Inače ćete morati tražiti grešku i eliminirati ga. Nakon prikupljanja prve faze, također biste trebali provjeriti rad sheme. Takvo odvajanje ugradnje u korake će odrediti koji dio sheme je kvar ako se pojavi nepoželjna pozadina u dinamici.

Čitaj više  Verder Stratocaster Guitar pregled

Ponekad pada po pokusima kako bi proizveli konačnu prilagodbu pojačala kako bi dobili bolji izlazni zvuk glazbenog instrumenta. Za to, može morati promijeniti neke pojedinosti o analozima s drugim parametrima (kapacitet kondenzatora, drugu moć otpornika, i tako dalje). Događa se da se svjetiljke moraju promijeniti u fazi postavljanja.

Kako napraviti pojačalo za gitaru svjetiljke s vlastitim rukama, pogledajte u video ispod.

Ocijenite članak
( Još nema procjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: