Maria Vatolina o umjetnosti, materijalima i kineskim krivotvorinama

Kako oblikovati bezvremenski interijer? Kako umjetnički predmeti mogu pomoći u tome?Koje je materijale važno koristiti? Što možete uštedjeti? Dizajnerica Maria Vatolina dijeli iskustvo

Na fotografiji: dizajnerica Maria Vatolina, "radionica interijera Marije Vatoline"

O bezvremenskom interijeru. Glavna i obavezna stvar u takvom interijeru— umjetnost. Istina je da još uvijek imamo puno interijera koji se međusobno kopiraju. Svi oni uglavnom dobivaju interijere hotelskog tipa. Po čemu se pravi interijer izdvaja od ove mase? Naravno, osobni, kreativni princip i ne bojim se ponoviti, uvod u unutrašnjost umjetnosti, umjetničkih predmeta i odabranih ne slučajno"za sliku interijera". Bolje je, naprotiv, napraviti interijer za rad.

O umjetnosti u unutrašnjosti. Ja, na primjer, jako volim Nizozemce. U tamnim, pomalo tmurnim interijerima bit će potpuno na mjestu. Ali takvo iskustvo još nije bilo. S modernom umjetnošću ispada dobro, iskustvo je veliko.

O materijalima. Imam vrlo jaku žudnju za svime čvrstim. Kad sam napravio svoj prvi interijer, odmah sam shvatio da pod treba biti drveni, prozorska daska— kamen, a štukatura— gips. Samo tako treba biti. Naravno, često morate nešto uštedjeti. Ali pokušavam objasniti osnovne stvari svojim kupcima. Što se, na primjer, ne može zamijeniti plastičnim mramorom. Jeftino i pojednostavljenje građevinskih tehnologija daje lošu kvalitetu. Glavna stvar za mene— to su pravi materijali. Trebali bi biti što stvarniji.

O krivotvorinama. Paradoksalno je da toleriram krivotvorine kada je riječ o kineskim krivotvorinama u svijetu modernog dizajna. Samo što bi takav lažni trebao biti kvalitetan, poput, na primjer, mozaika na Internetu izrađenog u Kini. Kineski mozaik izrađen je istim tehnologijama, nije lošiji od talijanskog. A kad moj kupac kaže da mora uštedjeti jer želi kupiti sliku, slažem se s njim. Bolje da potrošim novac na njega i kupim kineski mozaik. U ovom se pitanju apsolutno slažem s krivotvorinama u svim točkama.

Čitaj više  IPhone dodaje liniju slušalica iPhone-iPad

Cijeli tekst intervjua pročitajte na

Ocijenite članak
( Još nema procjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: