Idealan materijal za prozorsku dasku: 9 opcija

Kada je u pitanju unutarnja prozorska daska, od materijala, Drvo i plastika prvo padaju na pamet. Zapravo postoji mnogo više opcija, a svaka ima svoje prednosti.

1.Drvo

Prozorska daska u blagovaonici iz studijskog projekta "Odnushechka".Materijali: bor, bukva, hrast. Upravo se od tih pasmina najčešće izrađuje drvena prozorska daska. Hrast od njih je najtrajniji i otporan na mehanička oštećenja.

Izvedba: masivno i lijepljeno drvo. Za razliku od masiva, potonji bolje podnosi promjene temperature i vlažnosti. Ne postoji rizik da će puknuti ili se deformirati.

Dimenzije. Duljina bora do 3 m i do 2,5 m u hrastu, debljina— 2-3 do 6-8 cm.

Cijene drvene prozorske daske. Ovisi o vrsti drva, veličini, dodatnoj obradi. Na primjer: 1000 kuna. za KV. m— bor bez impregnacije i bojenja; 3500 kuna. za KV. m— čvrsti hrast. Za složeno glodanje kunaova— doplata 200-400 kuna. za pog. m.

Nijanse: obavezno pokrivanje. Drvene prozorske klupice moraju biti obojene mrljom, laminirane, lakirane ili voskane. To je posebno važno ako tamo planirate pohraniti posude s cvijećem i druge teške predmete.

2.Laminirane ploče

Laminirana prozorska daska.Materijali: iverica i MDF. Ove su ploče znatno lakše od drvenih prozorskih klupica. Laminirajući film kojim su prekriveni može imati široku paletu boja, imitirati drvo ili kamen. Film bi trebao pokriti ploču i na vrhu i na dnu.

Izvedba: L-oblik. Prednji dio takvog prozorskog praga, u pravilu, savijen je nekoliko centimetara prema dolje— ispada takozvani kapaljka.

Dimenzije. Širina— 10-80 cm, debljina— 2,8-4,0 cm, duljina— do 3 m.

Cijene. Ovisno o kapaljci i debljini ploče— od 1800 kuna. za KV. m. & # 40; Iverica & # 41; i od 2200 kuna po KV. M & # 40; MDF & # 41;. Završna obrada kunaova— od 145 kuna po pog. m. Ponekad se dodatno plaća obrezivanje ploča.

Nijanse: zaštititi od vlage. Da biste to učinili, krajevi su prekriveni letvicama ili zalijepljeni posebnom trakom. Za vlažne prostorije odaberite ploče s povećanom otpornošću na vlagu.

3.Keramičke pločice

Prozorska daska u kupaonici iz projekta dizajnerice Valerije Judine.

Materijal: isti kao na zidovima. Popločane prozorske klupice obično se izrađuju u kupaonici, pa morate odabrati pločice iz iste kolekcije kao i za zidove. Možete koristiti dekor.

Izračunavanje količine. Površina prozorske daske + 10-20% za obrezivanje.

Cijena. Od 300 kuna. za KV. M & # 40; pločice ruske proizvodnje & # 41;.

Nijanse: položiti s nagibom od prozora. Spoj s okvirom ispunjen je silikonskim brtvilom. Sama prozorska daska, ako strši iz zida, izrađena je od betona ojačanog mrežom ili čeličnim šipkama.

4.Prirodni kamen

Prozorska daska od prirodnog kamena.Materijali: mramor i granit. Poliraju se, matiraju ili ostavljaju površinu neobrađenom.

Dimenzije. Debljina 2-3 cm, duljina do 3 m.

Cijena. Prozorska daska širine 35 cm i debljine 3 cm, ovisno o vrsti kamena, ležištu, vrsti obrade, obliku ploče, koštat će 2.700-7.700 kuna. za pog. m. Plus završna obrada, bušenje rupa, glodanje kapaljke, Isporuka, ugradnja, piljenje itd. usluge— oni se dodatno naplaćuju.

Nijanse: impregnacija za kamen. Bez njega se na mramoru mogu pojaviti tamne mrlje zbog vlage i neće naštetiti granitu.

5.Umjetni kamen

Prozorska daska 222— Sabrina decor od Granicoat.Materijal: čvrsti homogeni aglomerat. Sastojci: aluminij hidroksid, akrilna smola, pigmenti. Umjetni kamen je plastičan, proizvodi od njega mogu se dati bilo kojem obliku & # 40; čak i valoviti & # 41;, veličina, boja. Ne upija vlagu, ne boji se kemikalija, visoke temperature, ne blijedi.

Izvedba: s poliranjem i kapanjem. Ovako izgleda većina prozorskih klupica od umjetnog kamena. Obično se izrađuju po narudžbi prema zadanim veličinama.

Dimenzije. Širina— do 120 cm, debljina— 1,2 cm, duljina— bilo koji.

Cijena. Na prozorskim daskama marke— od 13.500 do 15.500 kuna. za KV. m prema količini pigmenta i vrsti punila.

Nijanse: bešavni spojevi. Prozorska daska može se dovesti do kuhinjske ploče od istog materijala tako da se veza čini besprijekornom. Ako se pojave ogrebotine, lako ih je brusiti.

6.Aglomramor

Prozorska daska od aglomramora.

Materijal: imitacija mramora. Sastav: 80-90%— mljeveni mramor, poliesterska smola, pigmenti. Drugo ime— lijevani mramor, jer se proizvodi od njega lijevaju u kalupe. Ne boji se udaraca i kemikalija, lako se obrađuje kako bi se dobio željeni oblik.

Izvedba: sjajna i mat. Sjajni se brže ogrebe, na matu se mogu vidjeti mrlje od vode. Obično su takve prozorske klupice prekrivene dodatnim slojem smole.

Dimenzije. Svaki proizvođač ima svoju liniju gotovih prozorskih klupica, koje se zatim prilagođavaju pojedinačnim. Obično širina varira od 12 do 80 cm, debljina od 10 do 30 mm. Maksimalna duljina— 3,5 m.

Cijena. S debljinom od 15 cm, prozorska daska koštat će 9-11 tisuća kuna. za KV. M ovisno o vrsti mramornog brašna, pigmentima, obradi kapaljke.

Nijanse: trošak uklapanja. Koštat će ili 10-50% troškova obratka ili ćete morati platiti cijeli obradak, bez odbitka izrezanih dijelova.

7.Kvarcni kamen

Prozorska daska od kvarcnog kamena.

Materijal: imitacija prirodnog kamena. Sastav: 95%— kvarcni čips, poliesterska smola. Može biti obojen ili prirodan, oponašajući mramor, oniks, vapnenac itd. Ne upija vlagu, ne boji se ogrebotina i prljavštine. Izdržljiv i izdržljiv.

Izvedba: mat i sjajna. Obično su prozorske klupice izrađene od ovog materijala bez kapaljke, sa zaobljenim krajevima.

Dimenzije. Širina— 12,5-60 cm, debljina— 1,2-3 cm, duljina— do 3,5 m.

Cijena. Ovisno o veličini, boji i proizvođaču— 7000-14 000 kuna. za KV. m. Plus instalacijski radovi i dostava.

Nijanse: sastav utječe na cijenu. Cijena umjetne kvarcne ploče istog proizvođača ovisit će o veličini kamenih iverja i pigmentima koji se koriste.

8.Plastika

PVC prozorska daska.

Materijal: čvrsti PVC. Odozgo je prekriven ukrasnim filmom koji može oponašati drvo ili kamen. Takve prozorske klupice su lagane i otporne na vlagu.

Izvedba: rešetkasta struktura. Izvana se ne vidi. Ali zbog nje se prozorska daska ne savija, postaje tvrđa.

Dimenzije. Širina— 10-80 cm, debljina— 2 cm, duljina— do 6 m.

Cijena. Od 450-500 kuna. za KV. m.

Nijanse:

  • nemojte instalirati blizu baterije. Udaljenost mora biti najmanje 15 cm, inače se prozorska daska može deformirati pod utjecajem topline.
  • ne kupujte previše jeftinu plastiku. Obično se takve prozorske klupice s vremenom požute i osuše.

9.Dekorativni slojevi

PVC prozorska daska.Za ažuriranje starih prozorskih klupica. Jeftinije je i ne zahtijeva ozbiljne radove na demontaži starog prozorskog praga.

Nijanse: stara prozorska daska ne smije biti deblja od 6 cm. Spoj obloge i okvira prozora ispunjen je silikonskim brtvilom.

  • PVC— bijela ili drvena. I stvarne ploče &#40 izrađene su od plastike; trebali bi biti 2 cm širi od starog prozorskog praga & # 41; i završne kapice. Širina obloga— 15 do 52 cm, standardna debljina— 0,8-1,4 cm, duljina— do 3 m. Cijena prema dizajnu— 200-300 kuna. za pog. m.
  • od MDF-a— s dugom kapaljkom. Takvi jastučići trebaju biti širi od starog prozorskog praga za debljinu kapaljke ili čak i više. Završne kapice nisu izrađene od ovog materijala. Širina obloga— 10-70 cm, debljina— 15-19 mm, duljina— do 4,1 m. Na tržištu su izuzetno rijetki.


Ocijenite članak
( Još nema procjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: