Pepeljara

Gorenje krutog goriva stvara pepeo u peći. Da biste sakupili njegov višak, potrebna vam je posuda za pepeo. Kako je uređen?

Funkcije posude za pepeo

Čistoća + vuča. Pepeljara— to je ladica ili ladica; nalazi se ispod ložišta. Gornji poklopac posude za pepeo obično je odsutan: otvoreni dio nalazi se na dnu ložišta i može se preklapati s odvojenim rešetkama ili rešetkom, na koju se polaže gorivo.

Jedna od glavnih funkcija posude za pepeo je— uklonite višak pepela iz goriva & # 40; ne dopušta gorivu da u potpunosti izgori & # 41;.

Posuda za pepeo i rešetka osiguravaju protok zraka u gorivo. Budući da je pladanj postavljen ispod ložišta, pri Gorenje dolazi do propuha— kroz komoru pepela"usisava se" zrak ulazi u gorenje, nakon čega se, poput proizvoda izgaranja, uklanja kroz dimnjak. Ispada da je komora i sakupljač zraka. Ako se na kraju proizvoda nalaze vrata, tada se prilikom Gorenje lagano otvaraju, ako ne— ladica se malo izvlači.

Rijetko obraćamo pažnju na ovaj suptilni detalj— posuda za pepeo i ne smije biti upadljiva.

Veličina posude za pepeo

Veća ili jednaka rešetki. Ne postoje standardne veličine posude za pepeo, međutim, duljina i širina proizvoda ne smiju biti manje od veličine rešetke ( inače pepeo neće imati gdje izliti & # 41;. Ako posuda za pepeo izgleda poput ladice za izvlačenje, tada postoji mogućnost pogreške u određivanju potrebne duljine proizvoda: obično se mjeri udaljenost od fasade kamina do krajnjeg kunaa rešetke. To nije točno, jer Gorenje malo izvlači kutiju za usis zraka i pepeo se budi pored nje. Kao rezultat toga, problemi se pojavljuju tijekom čišćenja. Duljina ladice mora biti veća od udaljenosti do krajnjeg kunaa rešetke.

Gotove metalne peći u početku su opremljene posudom za pepeo— proizvođač se pobrinuo za točnu usklađenost njegove veličine.

U metalnim ložištima pepeo je sastavni dio konstrukcije.

Materijali. Od čega je napravljen pepeo? — Obično od metala. Posuda za pepeo nalazi se u neposrednoj blizini peći, pa je izložena visokim temperaturama. Ako je položen zajedno s kaminom ili štednjakom, tada je izrađen od iste opeke, ponekad čak i od vatrostalne ( šamotni & # 41;. Međutim, sama kutija izrađena je od čeličnog lima debljine najmanje 0,5 mm & # 40; češće 0,8 mm ).

Na fotografiji: metalna posuda za pepeo sustava "Ipaina" tvrtke "20 Ipaina" .

Čišćenje posude za pepeo

Tradicionalno i u gotovom ložištu. Posuda za pepeo najčešće je izrađena od metala. Čak i kada je komora za pepeo položena od opeke, poput kamina, sama kutija izrađena je od čeličnog lima. Činjenica je da je nezgodno čistiti komore od opeke: trebat će vam kanta, posebna kašika i metlica. Dovoljno je ukloniti metalnu kutiju i samo iz nje izliti pepeo.

Tijekom Gorenje vrata komore moraju se malo otvoriti kako bi zrak ušao u peć. Ali zrak ulazi neravnomjerno, često stvara vrtloge koji dovode do izbacivanja dijela pepela. Zato je danas uobičajeno da čak i kamini i peći od opeke budu opremljeni metalnim posudama za pepeo.

Najčešće se ladica za pepeo uklanja s prednje strane. Ali ponekad— ispod rešetke & # 40; nalazi se u gotovim umetcima za kamin, a to je potrebno za povećanje površine ostakljenog dijela & # 41;. Da biste očistili takvu posudu za pepeo, morat ćete pričekati da se peć potpuno ohladi. A ako se tijekom Gorenje potpuno napuni, neće biti načina da se oslobodi.

Ne budi se sav pepeo u posudi za pepeo. Da biste učinkovito očistili komoru za izgaranje od čađe i čađe, potreban vam je poseban usisavač za kamin.Ocijenite članak
( Još nema procjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: