Ložišta za kamine

Životni vijek kamina određuje kvalitetu ložišta. Da biste odabrali pravu opciju, morate odrediti materijal i veličinu modela, kao i željenu vrstu goriva.

Dizajn umetka za kamin. Dizajn ložišta u velikoj mjeri određuje vrstu konstrukcije samog kamina: je li otočni ( stoji u sredini sobe ), kutni, zidni ili ugrađeni unutar glavnog zida. Svaka vrsta ima svoje ložište. Postoje prednji, kutni, dvosmjerni i trostrani, pa čak i rotirajući modeli.

Na slici: model asa 4580 asa iz tvornice asa.

Gorivo za ložište

Ovisi o namjeni ognjišta. Ako kamin djeluje kao ukrasni element interijera, lakše je & # 40; i jeftinije & # 41; samo odaberite električnu ložište. Stvara iluziju vatre, ali istodobno izbjegava takve poteškoće kao što su izgradnja temelja i dimnjaka, kao i prikupljanje dokumenata za koordinaciju instalacije kamina. Električna peć montirana je u gotov portal.

Ako planirate uživati u plamenu kamina i instalirati ga u seoskoj kući— potražite punopravnu peć na drva ili plin. Izbor goriva u ovom slučaju ne utječe na uređaj proizvoda. Razlike su općenito neznatne, a mnogi proizvođači čak pružaju mogućnost prerade komora za izgaranje & # 40; prebacivanje s jednog goriva na drugo & # 41;. Međutim, materijal plinskog ložišta ima niže zahtjeve za otpornošću na toplinu, jer.k. plin proizvodi manje topline.

Materijal umetka za kamin

Određuje radnu učinkovitost. Tradicionalno se u kaminu koristio otvoreni kamin & # 40; bez vrata & # 41;. Štoviše, ovo je ložište bilo postavljeno od opeke ili

Čitaj više  Uradi Sam ukrasni portal

Plinski kamin je ekološki prihvatljiviji od kamina na drva i sigurniji. Osim toga, možete regulirati opskrbu plinom, a time i intenzitet gorenje i prijenos topline.

od kamena. Međutim, kada ga koristite, možete naići na niz problema: neće svaki međukatni Pod &#40 izdržati veliku težinu; kameni kamin samo za kamin na prvom katu & # 41;. Visoka cijena i složenost procesa gradnje— daleko od jedinih nedostataka. Mnogo ovisi o vještinama majstora: ako je pogrešno izračunao tijekom polaganja, kamin može početi pušiti i izvlačiti toplinu iz prostorije. Kada koristite otvoreni kamin za kamine, samo 15-20% topline ulazi u sobu. Ostatak topline"leti u cijev".

Povijesno gledano, ložišta od opeke nisu imala vrata i to je bio jedan od glavnih nedostataka u dizajnu.

Krajem stoljeća pojavili su se lijevani lijevani lijevani kamini koji su se proizvodili industrijski. Uređaj kamina učinili su jeftinijim i jednostavnijim te povećali radnu učinkovitost korištenjem jeftinijeg materijala. Ali metoda proizvodnje poput lijevanja nametnula je određena ograničenja veličine komora za izgaranje.

Metalni umetci za kamin izrađeni su tvornički: morate se pobrinuti za dimnjak i ukrasnu oblogu.

  • Model 650 je iz Tvornice Nazionale
  • Model Amapa iz Tvornice Amapa
  • Model Ina / Ina 67.. iz Tvornice Nazionale
  • Model 760 je iz Tvornice Nazionale

Model 650 iz Tvornice Nazionale.

U stoljeću stoljeća počeli su stvarati čelične ložišta za kamine. U usporedbi s proizvodima od lijevanog željeza, oni su lakši i jeftiniji. Njihov način proizvodnje— zavarivanje. Ne podrazumijeva nikakva ograničenja u veličini i obliku proizvoda. Jedini je problem što su čelične peći manje otporne na toplinu, mogu se deformirati i lemiti po šavovima, pa ih je potrebno češće popravljati i zamjenjivati.

Metalni ložišta mogu biti super kompaktna & # 40; što je nedostižno u slučaju opeke ili kamenog ložišta ) ili divovski.

Ložište s vratima. Da bi kamin postao punopravni uređaj za grijanje, potrebno je postići stabilno visoku temperaturu gorenje i postojanost vuče. Nažalost, otvoreni ložišta ne ispunjavaju ove uvjete. Stoga, ako težite najvećoj učinkovitosti grijanja, bolje je preferirati zatvorene ložišta opremljene vratima. Nisu odabrani po veličini, već po snazi. Izračun je sljedeći: na 8-10 m2 prostora treba biti 1kvt oslobođene energije & # 40; oznaka je naznačena na peći & # 41;.

Čitaj više  Od kojih su materijala izrađene peći?

Na slici: model 1200 iz Tvornice Nazionale.

Veličina ložišta

Određuje se površinom prostorije. Budući da kamin zagrijava sobu izravnim zračenjem iz plamena, njegov kamin ima širok prozor & # 40; usta ). Površina prozora trebala bi biti 1/50 površine prostorije u kojoj se nalazi kamin. Međutim, ovaj omjer treba uzeti u obzir samo u odnosu na otvorene peći, bez obzira na ciglu ili lijevano željezo.

Pojava metalnog ložišta smanjila je troškove i pojednostavila proizvodnju kamina, a također je pružila dodatne mogućnosti u grijanju: konvekcija, krugovi za grijanje vode, skladištenje topline. Trenutno možete kupiti gotove kamine s ugrađenim kaminom, ili možete zasebno kupiti kamin i samostalno ga montirati u kamin od opeke. Tu su i kaminske kasete & # 40; umetci, monoblokovi & # 41;— ložišta smještena u vanjsko kućište u koje su ugrađeni usis zraka i konvekcijski sustav. Koriste se za poboljšanje ili popravak starih kamina od opeke. Sada ne trebate pomicati kamin, samo umetnite monoblok u staru nišu za izgaranje i spojite ga na dimnjak.

U niši peći starog kamina od opeke možete montirati gotov kamin ili kasetu za kamin ili instalirati kompaktni model kamina od lijevanog željeza.

Ocijenite članak
( Još nema procjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: