Kako upravljati konvektorom

Za moderne uređaje za grijanje regulacija snage i temperature u sobi odavno je norma. Konvektori nisu iznimka. Koje mogućnosti upravljanja konvektorima postoje?

Ručno upravljanje: Zaklopni ventili. Jednostavan dizajn smješten unutar kućišta konvektora. Budući da najveći dio topline daje konvekcija zagrijanog zraka, dovoljno je smanjiti njegov protok u izmjenjivač topline kako bi se smanjio prijenos topline. Da biste to učinili, samo trebate okrenuti zaklopku ventila. Zrak se neće dizati u velikom volumenu.

Reguliramo prijenos topline

Automatsko upravljanje: termostatski ventili. Snaga konvektora lako se podešava promjenom dovoda vode u izmjenjivač topline.Stoga je uz pomoć termoregulacijske opreme moguće održavati zadanu temperaturu u sobi. Termostatski ventili moraju imati visoku propusnost kako ne bi povećali hidraulički otpor sustava. Za njih se koriste senzori-termalne glave različitih vrsta: konvencionalni, daljinski itd.d. Daljinski omogućuju stvaranje najudobnijih uvjeta, jer bilježe temperaturu na određenoj udaljenosti od konvektora i, ako je potrebno, uređaj prebacuju u željeni način rada. Ovo je prikladan i pouzdan način stvaranja optimalne mikroklime. Konvektori se mogu integrirati u sustav "pametne kuće".

Stavili smo na hlađenje

«Ljetni način rada". Konvektori posebnog dizajna mogu raditi ne samo za grijanje, već i za hlađenje. Takav je uređaj veći od uobičajenog, opremljen ventilatorom i snažnim izmjenjivačem topline & # 40; ili ima još veće područje ). Postoje i stropni konvektori za hlađenje, uključujući one s prirodnom konvekcijom. Postoje konvektori u kojima se umjesto rashladne tekućine u cijevi pokreće rashladno sredstvo. Ali to je sezonska opcija– ako trebate zagrijati tijekom dana, a zatim ohladiti zrak, nećete svaki put mijenjati sadržaj cijevi. Neki uređaji imaju dva kruga– jedan za grijanje, drugi za hlađenje. Da biste promijenili način rada, dovoljno je isključiti cirkulaciju u jednom krugu i omogućiti je u drugom.

Čitaj više  7 pitanja o odabiru i ugradnji radijatora


Ocijenite članak
( Još nema procjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: