Managuan Tsichlasoma: opis, sadržaj i kompatibilnost

Managuan Tsichlasoma: opis, sadržaj i kompatibilnost

Managun Tsichlasoma je grabežljiva riba koja pripada rodu Zichlase i obitelji Ciklid. Cychlause ima oko 100 vrsta riba. Mnogi predstavnici ove vrste su vrlo popularne širom svijeta akvarijske ribe. Još jedno ime Manuana Ciklausa – Yaguarova Ciklid. To je primilo takvo ime za karakteristične mrlje na tijelu, nalik na boju Jaguara.

Gdje prebiva u prirodi?

U divljini, Managuan Tsichlasoma se sastaje na teritoriju Srednje Amerike u rijekama, jezerima i toplim vodnim tijelima sa stajaćom vodom. Osobito mnoge od tih riba u rijekama Ulua i Matin, kao iu jezeru Managua, s čija imena Ciklazoma i primio je ime. Prvi put je ova riba opisala njemački zoolog Albert Gunter 1867. U Meksiku, Guatemala, Singapur i neke druge zemlje, rezervoari su naseljeni od strane Managuan Cychlasomes umjetno, jer su to komercijalne ribe.

Takve radnje su oštećene lokalnim vodnim stanovnicima, jer je ova obitelj proždrljiva grabežljivaca koja ne toleriraju u blizini susjeda.

Izgled i ponašanje

U prirodi, Yaguarov Ciklid raste do 60 cm i teži nekoliko kg. U sadržaju akvarija, muškarci dosežu 40-50 cm, ženke – ne više od 35 cm. Tijelo tih riba ima ovalni oblik, izdužena je i komprimirana sa strane. Takva zgrada pomaže u granici da ribe napravi brze bacanja za plijen.

Osim toga, oni imaju ždrntu zube, a savezne oštre zrake štite ih od drugih predatora. Managuan Cichlase ima veliku glavu i impresivna usta debelim usnama. Oči imaju omotač s dugim.

Samo odrasli pojedinci posjeduju uočena boja, mlada riba imaju samo tamne trake. S godinama, crno-bijele mrlje su blijede i nestaju, osobito kod muškaraca. U odrasloj dobi, oni imaju više oštre od ženki, kralježnice i analni peraja i vrlo izražajne svijetle boje. Rep peraje bez noževa i ima zaobljeni oblik.

Što bi trebao biti akvarij?

Managuan Tsichlasoma nije jako težak za čuvanje kod kuće. Prilikom stvaranja udobnih uvjeta za njezin rast dobit ćete jedinstvenu u svojoj ljepoti i milosti u stanovniku akvarija. Dakle, da Yaguarov Ciklid mogao živjeti u zatočeništvu što je duže moguće, ona treba odgovarajuće uvjete.

 • Volumen akvarija. To bi trebalo biti najmanje 100 litara za jednu ribu, za par – najmanje 300 litara. Ako je Ciklase veća od 2, tada je kapacitet 600 litara.
 • Temperatura. Preporučena temperatura vode – 24-28 ° C. U toplijoj vodi, ribe postaju vrlo agresivne.
 • Sastav vode. Za ovu vrstu akvarijske ribe, voda s kiselosti je 7,0-8,7 pH i rigidnost 10-15. Budući da su to grabežljivi stanovnici, a oni hrane uglavnom živu hranu, tada se voda brzo kontaminira. Morate kupiti snažan filtar i mijenjati 40% vode svaki tjedan. Također bi trebalo pružiti dobru prozračivanje.
 • Rasvjeta. Managun Ciklazomami nisu potrebni vrlo svijetla rasvjeta. Za prigušivanje svjetla, možete posaditi na površini niza ili stavljati dobro oprane hrastove lišće.
 • Prvenstvo. Većina svih tih riba odgovara šljunak velikih veličina ili prosječnu veličinu kamenčića, jer vole premjestiti male šljunak na dnu. Tlo treba obraditi tako da ne ozlijedi Ciklazu. U njemu možete staviti snags, školjke, velike kamenje, ali oni su bolji kao što bi trebalo popraviti.
 • Bilje. Managun CiklaSomi uništavaju vegetaciju, jer cijelo vrijeme kopa. Možete pokušati dobiti kanadski ili skitnicu za Elodu, jer ne trebaju ukorjenjivanje i brzo rastu. Alternativno, možete staviti umjetne alge.

Hraniti

  Omjer Jaguara Ciklida mora biti uravnotežen i raznolik. Nahranite ih preporučuje 1 vrijeme dnevno, jednom tjedno ne možete dati hranu. Unatoč činjenici da u divljini tih riba jede live hrane, u akvarijskim uvjetima trebaju dati i suhu hranu.

  Golobastics, sitne ribe, kukci dolaze iz živih bića. Možete dati od mesa i poluproizvoda.

  Ali stručnjaci ne savjetuju da hrani managun Ciklazu s velikim brojem svinjetine i govedine, jer je riba teško probaviti ovu hranu.

  Reprodukcija

  Tsichlasoma Managuranskaya je bezrezervljena riba. U dobi od 10 mjeseci, možete jasno razlikovati muškarca od ženskog. On ima grubo tijelo, veću glavu, jaču od dorzalnog brežuljka, a dorzalna peraja je obojana u smaragdnoj boji, zlatne boje prevladavaju u boji (srebrnast u ženki). Podaci o seksualnim zrelosti ribe doseže u dobi od 1 godine. Poželjno je da su i budući roditelji uzgajali zajedno, inače mu muškarac može ubiti žensku ženku.

  Muškarci gradi i čuva gnijezdo u kojem ženka polaže kavijar. Temperatura vode može se povećati na 28 °, ne bi trebalo biti drugih riba u akvariju. Ženka odgodi oko 3.000 zlatne ikone i brine o njima. Pojavljuju se 3-4 dana prženja.

  Prvi dani ne trebaju hranu, a onda bi se trebali hraniti posebnim hranom, kao i malim utrkama, Dafenesijom i Artemijom.

  Moguće bolesti

  Svi predstavnici Zichlid obitelji imaju dobar prirodni imunitet, njihove bolesti su najčešće zbog nepravilnog skrb. Treba znati da su ti ribe uporno reagiraju na sastav vode. Ne bi trebao imati povećanu koncentraciju proteina i tvari koje sadrže dušik. Ako je boja od cichlauses postaje tamna, a ribe nervozno pomiče uzduž akvarija, tada je potrebno odmah zamijeniti trećinu volumena vode.

  Loša kvaliteta hrane često može biti izvor zaraze. Yaguarova Cichlida bi trebao biti lišen odvojeno i tretira s lijekovima.

  Sjeti se da je nakon kupnje novog ribe, potrebno je da ih stavite na karantenu u zasebnom akvariju identificirati moguće zdravstvene probleme.

  Zajednički položaj

  Ne treba zaboraviti da je Managuan Tsichlasoma je razbojnički i agresivna riba koje nesebično štiti svoj teritorij, a tijekom mrijesta postaje sve agresivniji. Stoga je moguće sadržavati u akvariju samo s velikim civilima drugih vrsta ili s velikim akvarijskim soms, na primjer, Clarius ili Pangasius. Postoje slučajevi kompatibilnosti Jaguara Ciklida s divovskim guillama i crnim paketom. Strogo se preporučuje da se navodi u akvarij s managuljicama malih riba: odmah će se jesti.

  Managun Tsichlasoma je vrlo lijepa velika riba koja izgleda spektakularan u velikom akvariju. Briga za nju nije vrlo komplicirana, osim toga, ima dobar imunitet od prirode. Uz odgovarajuće uvjete sadržaja, ovi prekrasni predatori s bojom Jaguara mogu živjeti u kućnim akvarijima oko 15 godina.

  Još više o značajkama ovih riba, pogledajte sljedeći video.

  Ocijenite članak
  ( Još nema procjena )
  Dodaj komentare

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: