Kako se brinuti o domaćem štakoru?

Kako se brinuti o domaćem štakoru?

Unatoč brojnim predrasudama, dom štakor je dobar ljubimac, koji je neočekivano ugodan, lagan i uzbudljiv. Osim toga, njihov privrženost vlasniku i intelektu koji nisu inferiorni od mačaka i pasa, ako ih ponekad ne prelaze. Sve o zamršenosti sadržaja i brige o domaćim štakorima čitanje u ovom članku.

Pro i kontra sadržaja

Jedan od razloga zašto je vrijedan kupnje domaćeg štakora, je njegova inteligencija. Ona je u stanju prepoznati vlasnika i razlikovati članove obitelji. Većina ručnih štakora je u stanju graditi lica i smijati se, a da ne spominjem činjenicu da nisu samo vezani za vlasnika, već ih i miluju. Dekorativni štakori koji se lako zadržati u apartmanu. Oni će dovoljno organizirati kavez sa svime što je potrebno. Oni su mnogo bolji od drugih kućnih ljubimaca koji toleriraju temperaturu i vlažnost.

Ova se životinja može obučavati. Naravno, ne biste trebali očekivati ​​visoke rezultate, ali domaći štakori mogu se naučiti za obavljanje jednostavnih naredbi, a male štakore se lako plivaju na vlastitu. Primijećeno je da svaki štakor ima vlastiti karakter i temperament. Osim toga, to je nemoguće nazvati, ali za manifestaciju ovog vrlo zanimljivo promatrati. Štakori mogu biti aktivni i lijeni, s vlastitim prugama ili čak preferencijama.

Od minusa životinje, moguće je primijetiti činjenicu da je ovaj glodavac noćna životinja. Ali s vremenom, štakor se može prilagoditi u životu vlasnika i provoditi svakodnevni način života.

Poboljšanje kuće štakora

Kod kuće se štakori mogu čuvati u parovima, stadama ili samima. Štakori poligamus, ako ne idete prodati ili distribuirati štakora, ne biste trebali pokrenuti muško i žensko, a još više da ih posadite u jednu ćeliju. Briga za mladunce u svakom slučaju će komplicirati vaš život, jer štakori nisu osobito izbirljivi pri odabiru partnera. Muškarac s ženkom može se kontaktirati samo zbog uzgoja. Ipak, oni su umjetničke životinje koje trebaju komunikaciju.

Ovisno o tome koliko pojedinaca planirate zadržati u sebi, a veličina stanica ovisi o količini igračaka i hrane.

Stanice

Materijal za stanovanje mora biti izrađen od metala. Drvene stanice za glodavce su vrlo loše dokazane i praktički nisu izložene za prodaju. Kavez za glodavce bi trebao biti prostran. Ne preporučuje se kupiti niske stanice, jer se neki pojedinci vole popeti na vrh šipke. Najčešća i prihvatljive veličine za stanicu – 60x40x60 cm.

Morate obratiti pozornost na udaljenost između šipke. Ne bi trebali biti više od 12 mm. Same šipke moraju biti potpuno prekrivene emajlom i nemaju nigdje u odvajanjima za usitnjavanje ili premazivanje. Dno ćelije mora biti glatko kako bi se smanjile naknadne ozljede kućnih ljubimaca. Potrebno je voditi brigu o paleti s visokim stranama kako bi se otpad pali na podloge ili stolne površine. Pozitivne recenzije primljene sklopive stanice s velikim vratima.

Važno! Akvarij nije najbolji stanište za glodavce. Vjerojatnost akumuliranja velike količine ugljičnog dioksida. Mnogo udobniji kućni ljubimci će se osjećati u običnom kavezu.

Igračke

Budite sigurni da opremite kavez s malom kućom. Za kućne ljubimce izgledat će mink u kojem će se sakriti i spavati. Bit će najbolje da joj dno mekane. Još jedna omiljena destinacija za odmor može biti hammock. Može se objesiti između šipki stanice ili instalirati odvojeno. Među ostalim korisnim i zanimljivim igračkama za štakore, možete spomenuti razne obojene tunele, mostove, kotače, ljuljačke, kugle, pa čak i jestive figure.

Preporuča se za kupnju pijenja bradavica. Najpogodnije je za kućne ljubimce i vlasnike. Odabir između vanjskih i visećih zdjela, prednost je bolje dati suspenziju. Mogu se staviti kao suha hrana i koristiti za tekućinu. Najbolji punilac je kukuruz. Drvo piljevine izaziva alergije, a salveti zahtijevaju redovito čišćenje. Nemoguće je staviti papir s tipografskom bojom kao punilo. Može jednostavno otrovati glodavce.

Dobra ideja je stvoriti Vlastiti mini park za štakore. Da biste to učinili, potrebno je u malom pladnju sa Zemljom za postrojenje pšenice. Nakon što klizi, morate ga staviti u kavez. Ljubimac s užitkom će biti dobro.

Važno je zapamtiti da će svi štakori koji se unutar stanice grickati, tako da svi moraju biti teški i minimalno otrovni. Toalet štakora bira sebe. Pažljivo je promatrajući, možete staviti ladicu s punilom po tom kutu stanice koju je izabrala.

Kako i što hraniti?

U pravilu, uvjeti za hranjenje dekorativnih štakora niska. Štakori su svejedi, ali da im pruže zdravu i punu prehranu, Ipak, morate se pridržavati određenih preporuka.

 • Osnova dijeta treba biti povrće – Bogati su vitaminima i pozitivno utječu na rad crijeva. Dobro piće glodavci i suho voće. Glavna stvar je da su prirodni.
 • Drugi nužan dio dijeta – proteina. Može se dati štakorima u obliku kuhanih jaja ili mesa (govedina, piletine, ribe) ili poluge (srca, bubrezi). Budite sigurni da se kuha kako biste izbjegli naknadnu infekciju s crvima.
 • Poboljšati zdravstveni status glodavaca lana ili sjemenki bundeve. Pšenica ili zobi sadnice će biti dobar dodatak.
 • Kefir može pomoći vratiti crijevnu mikrofloru, i vikend sir – nedostatak kalcija. Štakori aktivno jede lubenice i jagode.

Proizvodi koji su zabranjeni za uporabu glodavaca su sljedeći:

 • Ražanj ili bilo koje drugo meso s visokim sadržajem začina+
 • Čokolada i drugi slatkiši+
 • krumpir+
 • sirovina.

Važno! Nemoguće je jesti alkohol štakora i dati im sirovo meso. Nažalost, to je napomenuti da alkoholna pića uzrokuju glodavci zarazna.

Posebno treba biti oprezan i pravilno hranjenje s bogatim vitaminima hraniti novu mama-rat. Njegova prehrana treba biti bogata proteinima, vlaknima i visoke kalcija proizvoda. Ponekad se preporuča hraniti rat s gotovim suhim namirnica iz trgovinama za kućne ljubimce. No, često hraniti vaš ljubimac je nemoguće. Glavni dio prehrane treba ostati „živ”.

U prosjeku, glodavaca jede gotovo 30 grama hrane dnevno. Trećina tog volumena pada na povrću. Dan postotak vode za štakore – 60 ml.

Važno! Obvezni za sve glodavaca iz krekeri, mrkve ili bilo kojim drugim čvrstim povrća. Točno o njima oni točno zubi. Kao i bilo koje životinje, za štakore potrebno je kupiti vitamina kompleksa s vremena na vrijeme kako bi spriječili razne bolesti.

Pravila kupanje

Kupanje štakorima je potrebno u toploj vodi. Najbolje to učiniti šamponiranja. Ponekad je uporaba male četke dopušteno kao pranje. Često prije ili nakon kupanja, mačke su izrezane u kandže.

Budite sigurni da otkupi štakora, ako nešto treperi. Sve nije tako zastrašujuće ako je hrana, ali ako je nešto nejestivo, onda očišćen, štakor se može jednostavno otrovati. Ponekad je dovoljno jednostavno oprati štakore šapa i repa. Kupanje se preporučuje u slučaju da štakor miriše loše. Najčešće se događa zbog neblagovremenih stanica za čišćenje.

Važno! Ni u kojem slučaju ne može oprati bolesnog štakora ili pojedinaca s ozljedama na tijelu.

Početni štakori su prilično lud, pa im plivanje može biti stresno za njih. Najbolje je smanjiti štakor u spremniku i uliti vodu tamo na takav način da to može dobiti šape na dnu. Prvo morate pomiješati vunenu glodavcu i nakon nanošenja šampona. Za kupanje je vrlo pogodan za dječji šampon. Slijediti, Na alat ne padne u oči i uši.

Suhi glodavac je trebao zamotati ga u nekoliko ručnika. Ako ljubimac živi s drugim glodavcima, onda je potrebno pažljivo započeti u kavezu, budući da drugi miris može izazvati odbacivanje njegovog kolege. Ako je štakor zdrav, onda ga morate okupati jednom mjesečno (ako je ovo žensko), Ili ga kombinirati s mokrim trljanjem (ako je muška).

Bolesti

Vrijedi napomenuti odmah primijetiti da je životni vijek u štakorima mali – oko dvije godine. Uz dobre životne uvjete, mogu živjeti 4 godine. Zanimljiva činjenica: Maksimalno doba štakora, koji je službeno fiksiran – 7 godina. Ako ne čuvajte jedan štakor, ali nekoliko komada, onda će se borbe često pojaviti da će dovesti do ozljeda. Moraju se liječiti.

Sfhynx i Dambo štakori su vrlo snažno podložni različitim bolestima, jer je to proizvod genskih mutacija, što kasnije negativno utječe na njihovo zdravlje. U pravilu, starost za njih javlja se u dobi od dvije godine.

Ako stavite ćeliju s kućnim ljubimcima na nacrt, onda vjerojatnost da će pokupiti pneumoniju, vrlo visoke.

Zdravi štakori su aktivno aktivni i znatiželjni. Njuškaju svoj vlasnik ili ruke. Ako je glodavac previše loš ili, naprotiv, to je previše aktivno, to sugerira da ima zdravstvene probleme. Vrijedi obraćati pozornost pri kupnji štakora za sljedeće točke:

 • ogrebotine, rane ili čireve pješice i repa + kasnije mogu uzrokovati druge ozbiljnije bolesti+
 • propele+
 • Šešire na tijelu+
 • Česte kihanje+
 • Mokro područje oko analnog otvora je svijetli znak crijevnog poremećaja+
 • bilo koji sumnjivi izbor očiju, ušija i čak nosa.

Ako imate barem jedan od ovih simptoma, to će biti najbolje odustati od kupnje bolesne životinje ili ga hitno odnijeti u veterinar, ako je to vaš ljubimac. Usput, okoliš životinjskog vune ima pokazatelj zdravstvenih problema. Ako je mokra ili osip – to znači da glodavac ima lošu dobrobit.

Početni štakori se razlikuju od njihovih divljih rođaka mnogo slabijih zdravlja. Prvi sklon skupu prekomjerne težine i raznim onkološkim bolestima. Kao prevencija ovih bolesti, potrebno je pažljivo pratiti prehranu kućnih ljubimaca. Zasebno, vrijedi rasporediti krpelje, uši i drugi paraziti koji žive na životinjama prekrivenim vunom. Da biste ih se riješili, morate otkriti bolest u vremenu i obraditi životinje s posebnim pripravcima.

Trening

Proces osposobljavanja štakora je pojednostavljen zahvaljujući svojoj prijateljstvu. Pojedinci se mogu lako ukrotiti u dugim rukavima domaćina i izaći odatle. Štakori vole kopati u kutije i naći nešto tamo. Redovito poticanje i pomicanje, štakori se mogu naučiti donijeti malo male stvari ili skočiti kroz prepreke. Glodavci također mogu lako naučiti popeti se na uže ili obruč.

Naravno, ni u kojem slučaju ne mogu kućni ljubimci. Takvo ponašanje u odnosu na to neće dati nikakve rezultate u smislu obuke. Među najjednostavnijim trikovima koji se mogu naučiti od strane štakora – odgovoriti na vaše ime i doći vlasniku, kao i ustati na narudžbe za stražnje šape. Često se sjemenke suncokreta ili mali komadići voća koriste kao promocija.

S pogledom na temu, želio bih razgovarati o podrijetlu kućnih štakora. XVI stoljeća, kada su štakori preplavila sve srednjovjekovne gradove, otišao u prošlost davno, ali od ovog trenutka i njihovo pripitomljavanje počinje. Njegov vrh uzgoj štakora čovjek dosegao je u XIX stoljeću kada su pojedinci bili izlučuje posebno za sudjelovanje u bitkama. U istom razdoblju, Albinos počeo se koristiti za laboratorijska istraživanja.

Naravno, nisu svi štakori su sudjelovali u borbama ili su bili eksperimentalni, neki pojedinci su ostali kod ljudi kao kućne ljubimce. Od tada, oni žive u blizini ljudi, a njihov temperament je postao više dobra nego da divljih srodnika.

U zaključku, želio bih napomenuti da je zalog za zdravlje štakora je redovna i potpuna dezinfekcija stanica, kao i sve igračke koje u njemu nalaze. Osim toga, svi koji su brinuli za ručno štakora, uvijek želi napraviti još jedan od iste životinje.

O tome kako da se brine za štakora, pogledajte u sljedećem videu.

Ocijenite članak
( Još nema procjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: